StoryEditor

Rusi uvalili clo na rúry z Ukrajiny

11.01.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Sotva upadol rozruch okolo konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou za cenu, ktorú by Ukrajina mala platiť plynárenskému gigantu Gazprom za dovoz jeho zemného plynu, Moskva informovala, že zaviedla clo na ukrajinské oceľové rúry malého a stredného priemeru. Ruské internetové noviny Gazeta.ru napísali, že zavedenie cla smeruje k ochrane ruských výrobcov tohto sortimentu a zároveň k zvýšeniu politického tlaku na Kyjev.
Tlačová služba ruskej vlády informovala, že premiér Michail Fradkov podpísal výnos na ochranu ekonomických záujmov ruských producentov niektorých druhov oceľových rúr. Ruská vláda neskrýva, že výnos je zameraný proti Ukrajine a jej rúram, ktoré Ukrajina predáva za dampingové ceny. Opatrenia by mali platiť päť rokov. Dovozné clo je na sortiment rúr stanovené v rozmedzí od 8,9 do 55,3 percenta. Clo sa bude vzťahovať aj na rúry s priemerom 820 mm pre plynovody a na rúry ohýbané za tepla tak isto s priemerom 820 mm. Výnos ruskej vlády vstúpi do platnosti mesiac po jeho oficiálnom zverejnení.
Na podnet ruského Fondu výrobcov rúr sa začne aj analýza cien ukrajinských rúr veľkého priemeru. Ruské protimonopolné orgány skončia preverovanie ešte tento mesiac a 3. februára sa ďalším postupom v tejto oblasti bude zaoberať vláda.
Ruské orgány tvrdia, že príčina vznikla na Ukrajine. V minulom roku došlo totiž k veľkému nárastu dovozu rúr z tejto krajiny. Úmerne s tým sa zmenšoval priestor pre domácich výrobcov v tomto sortimente. Podľa údajov Fondu výrobcov rúr v prvom polroku minulého roka vzrástol import rúr pre plynovody z Ukrajiny v porovnaní s rovnakým obdobím 2004 o 107 percent, rúr pre široké použitie o 55 percent a rúr veľkého priemeru o 27 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 08:27