StoryEditor

Dvojmiliardový komplex v Košiciach

04.04.2007, 00:00

Nadštandardné byty, kancelárie, obchody, služby, podzemné garáže a hotel s kongresovou sálou vyrastú počas troch rokov neďaleko centra Košíc. Cassovar, najväčší polyfunkčný komplex na východe Slovenska, vybuduje za takmer dve miliardy korún bratislavská spoločnosť Global Group.
Firma, ktorá je okrem iných projektov developerom Digital Parku v Bratislave, vlastní viac ako dvojhektárový pozemok bývalého košického pivovaru, kde bude stáť nový komplex.
"Pivovar skončil výrobu pred pätnástimi rokmi, my chceme nadviazať na jeho 150-ročnú tradíciu aspoň názvom a ponechaním niektorých pôvodných objektov, ktoré doplní moderná architektúra," vyhlásil včera Miroslav Marynčák, predseda predstavenstva spoločnosti Global Group.
Demolačným prácam, ktoré sa začali vlani na jeseň, sa tak vyhol pivovarský komín, Kaplnka svätého Floriána a historický Bauerneblov dom, ktorý prejde nákladnou rekonštrukciou a zmení sa na byty i reprezentatívne kancelárie. "Výhodou tejto hnedej zóny je, že ju neobmedzujú limity mestskej pamiatkovej rezervácie, a predsa je vďaka svojej výnimočnosti organickou súčasťou historickej zástavby mesta," dodal zástupca developera.
Celý komplex bude mať osemdesiattisíc štvorcových metrov podlažnej plochy. Rezidenčná časť obsahuje osemdesiatpäť nadrozmerných bytov pre štyristo obyvateľov, administratívne centrum vyše tisíc kancelárií. Areál má byť doplnený i viac než tisíckou podzemných parkovacích miest, športoviskami a rôznymi službami.
Súčasťou Cassovaru bude aj prvý štvorhviezdičkový kongresový hotel v Košiciach s dvestopäťdesiatimi posteľami, ktorý by mal poslúžiť aj potrebám majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. "Byty chceme predávať, kancelárie prenajímať, hotel postavíme na kľúč a odovzdáme ho niektorej z renomovaných hotelových sietí," vysvetlil Marynčák.
Kancelárska časť je určená predovšetkým IT firmám, ktorých počet v posledných rokoch v metropole východu rastie a nemajú dosť vyhovujúcich priestorov. Jedným z budúcich nájomcov bude aj spoločnosť T-Systems Slovakia. Cassovar sa začne stavať v máji a s jeho dokončením sa počíta do roku 2010. Projekt prešiel územným konaním a v súčasnosti sa pripravuje žiadosť o stavebné povolenie. Generálnym dodávateľom stavby je Chemkostav Michalovce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:18