StoryEditor

Čiarovému kódu odzvonilo

17.04.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť EPCglobal Inc zverejnila včera v Bruseli nový celosvetový priemyselný štandard EPCIS (Electronic Product Code Information Services) na sledovanie tovarov a služieb. EPCgelobal Inc je dcérska spoločnosť svetovej neziskovej organizácie pre štandardy GS1 v Bruseli.
"Je to nová technológia, nastupujúca po čiarových kódoch, na jedinečnú identifikáciu tovarov, služieb, veľkoobchodných a prepravných jednotiek. Sme pripravení tento svetový produkt poskytnúť svojim vyše 3 300 členom, ale aj ďalším podnikateľským subjektom na Slovensku," vyhlásil riaditeľ združenia GS1 Slovakia v Žiline Miroslav Štaffen.
EPCIS skvalitňuje distribučnú sieť, zlepšuje a zjednocuje vzťahy medzi obchodnými partnermi, zvyšuje predaj a znižuje náklady. Ide o technológiu, ktorá využíva rádiové vlny na prenos požadovaných údajov.
"Priemyselný štandard možno použiť vo všetkých hospodárskych odvetviach, umožňuje výmenu dát o polohe, pohybe a charaktere položiek v dodávateľskom reťazci v reálnom čase. Do systému môžu zakomponovať svoje požiadavky podnikateľské subjekty v jednotlivých krajinách, čo môže využiť aj Slovensko," dodal Štaffen.
Spoločnosť EPCglobal Inc nový priemyselný štandard otestovala vlani v Japonsku, Južnej Kórei a Severnej Amerike. V západnej Európe začínajú EPCIS používať v supermarketoch sietí Tesco a Metro. Podľa Štaffena do dvoch rokov musia prejsť na nový priemyselný štandard aj slovenské firmy, aby mohli dodávať výrobky do veľkých európskych obchodných domov.
Medzinárodné združenie GS1 používa pri označovaní výrobkov a tovarov systém globálnych štandardov, ktorý zahŕňa rádiofrekvenčnú identifikáciu, globálnu dátovú synchronizačnú sieť, elektronickú výmenu tovarov a automatickú identifikáciu. Tento systém používa viac ako milión firiem vo vyše 140 krajinách sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:48