StoryEditor

Chemes vytvára zázemie pre ostatné firmy

14.02.2005, 23:00
Humenská firma Chemes sa v súčasnosti zaoberá už takmer výlučne výrobou a predajom tepelnej energie, elektriny, stlačeného vzduchu, chladiacej vody a ďalších energetických médií, ktoré dodáva firmám pôsobiacim v jej priemyselnom parku.
Humenská firma Chemes sa v súčasnosti zaoberá už takmer výlučne výrobou a predajom tepelnej energie, elektriny, stlačeného vzduchu, chladiacej vody a ďalších energetických médií, ktoré dodáva firmám pôsobiacim v jej priemyselnom parku. Okrem toho teplom zásobuje aj prevažnú časť Humenného.
Sprísnenie noriem na emisie a vplyvy na životné prostredie podnietilo Chemes k značným investíciám do výmeny technológie najmä pokiaľ ide o náhradu freónov. Podľa generálneho riaditeľa Stanislava Rehuša investície do životného prostredia sa vyšplhali už na 400 miliónov korún. "Predložili sme nedávno ministerstvu životného prostredia nový projekt na ekologizáciu nášho zdroja tepla zameraný na znižovanie oxidov síry," povedal.
Podľa Rehuša Slovensko po vstupe do Európskej únie prijalo veľmi prísne normy týkajúce sa oxidov síry, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. januára 2007. Ak sa firmy na to nepripravia, mohlo by im hroziť zatvorenie niektorých prevádzok. Keďže ide o finančne náročný projekt, podnik požiadal o 50-percentnú podporu z európskych fondov. "Čakáme na rozhodnutie, aby sme na projekte mohli okamžite začať pracovať," dodal riaditeľ Chemesu s tým, že ak by s projektom na odsírovacie zariadenia neuspeli, majú pripravené aj ďalšie riešenia.
Od vzniku spoločnosti v roku 1993, po rozdelení bývalého Chemlonu, sa vedenie podniku sústredilo na prilákanie investorov do rozsiahleho areálu bývalého štátneho podniku. "Začali sme s tvorbou priemyselného parku v čase, keď sa tento termín ešte nepoužíval," konštatoval Rehuš. Chemes je majiteľom všetkých pozemkov, ktoré majú rozlohu 64 hektárov. Prakticky 95 percent budov už prenajal. V areáli priemyselnej zóny sú však ešte voľné plochy pre výstavbu, ako aj voľné priestory v jestvujúcich budovách vhodné pre niektoré druhy podnikania.
V parku sa postupne etablovali významné zahraničné spoločnosti, napríklad Nylstar Slovakia, Rhodia Industrial Yarns, Tytex Slovakia, VSK, PJ Bike alebo Twista Prefil. V priemyselnej zóne pôsobí sedem firiem s úplným alebo väčšinovým podielom zahraničného kapitálu a viac ako 40 väčších a menších slovenských firiem. Tie sa zameriavajú na poskytovanie špeciálnych služieb zahraničným firmám alebo rozvíjajú vlastné aktivity. Podniky v areáli Chemesu zamestnávajú okolo 3 300 ľudí. Ročný obrat v priemyselnom parku Rehuš odhaduje na 8,5 až 9 miliardy korún. Ako dodal, priemerné mzdy v priemyselnej zóne sú o 5 až 15 percent vyššie, ako je priemer v Prešovskom samosprávnom kraji.
Zámerom Chemesu je vytvárať podmienky na dodávky všetkých energií za konkurenčné ceny a využiť synergický efekt s mestom, ktoré vybudovalo priemyselný park hneď v susedstve priemyselnej zóny Chemesu. "Dodávame aj do tohto parku všetky požadované druhy energií," zdôraznil generálny riaditeľ.

Vývoj tržieb z predaja vlastných výrobkov, služieb a tovaru  Chemesu (mil. Sk)
2000 2001 2002 2003 2004

1 062,4

1 047,0

1 108,7

1 172,2

1 219,0

Zdroj: Chemes, a. s.

Najväčšie firmy pôsobiace v priemyselnej zóne Chemesu

 

 

Nylstar Slovakia – člen skupiny Nylstar, spoločného podniku firiem Rhodia a SNIA. Zaoberá sa výrobou chemických vlákien pre textilné účely

 

Rhodia Industrial Yarns – člen skupiny Rhodia IY. Vyrába chemické vlákna pre priemyselné použitie

 

Twista  – spoločný podnik Nylstaru Slovakia a talianskej firmy Mario Bosselli. Zaoberá sa úpravou chemických vlákien.

 

Tytex Slovakia – člen dánskej skupiny Tytex. Vyrába špeciálne textilné výrobky pre zdravotnícke účely.

 

VSK – spoločný podnik talianskej firmy Vignoni VIP  a Chemesu. Vyrába dámske pančuchové nohavice.

 

Prefil Slovakia – akvizícia nemeckej firmy Barnet Europe. Zaoberá sa úpravou chemického vlákna.

 

PJ Bike – akvizícia talianskej firmy Ofmega. Vyrába súčiastky na bicykle.

 

 

Zdroj: Chemes, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:30