StoryEditor

V Saabe sa zníži počet zamestnancov

27.11.2002, 23:00

Švédska automobilka Saab, ktorá sa špecializuje na výrobu luxusných osobných vozidiel včera oznámila, že prepustí 1 300 zamestnancov, čo je zhruba pätina z celkového stavu jej pracovných síl na území Švédska.
K výrazným zmenám dôjde v Trollhättane, v juhozápadnom Švédsku, kde doteraz pracovalo 6 600 ľudí, no z dôvodu nadbytočnosti ich dostane výpoveď 1.
Prepúšťanie zamestnancov a zásadné zmeny na špičkových riadiacich postoch súvisia s radikálnymi reštrukturalizačnými plánmi, ktoré v mnohom pripomínajú takzvaný Projekt Olympia, prevzatý z automobilky Opel -- zo sesterskej spoločnosti Saabu v Nemecku.
Rozsiahle zmeny vyplývajú z narastajúcej frustrácie vlastníka Saabu -- americkej spoločnosti General Motors (GM), ktorá počas tohto týždňa v Detroite deklarovala vážne obavy z pokračujúcich strát.
Za prvý polrok 2002 vykázal Saab stratu vo výške 1,2 miliardy švédskych korún (132 mil. USD), čo vážne zaťažuje bilanciu General Motors v rámci jej európskych operácií, súčasťou ktorých je už spomínaný Opel a vo Veľkej Británii domestifikovaný Vauxhall.
Od roku 1989, kedy GM získal 50-percentný balík akcií v Saabe a po úplnom prevzatí spoločnosti v roku 2000, dosiahli straty v tejto automobilke 12 miliárd švédskych korún. Finančný riaditeľ GM John Devine zdôraznil, že európskej pobočke sa nepodarí v tomto roku na polovicu znížiť stratu, ktorá mala dosiahnuť 350 mil. USD.
Celková výkonnosť Saabu sa značne skomplikovala najmä v súvislosti s problematickou dieselovou verziou "vlajkového" modelu 9-5, ale aj s oneskoreným opätovným uvedením lacnejšej verzie 9-3, čo negatívne ovplyvnilo predaj najmä v Európe.
Tento ukazovateľ poklesol v októbri až o 19 %, čo znamená, že celkový predaj dosiahne za celý kalendárny rok iba 126-tisíc vozidiel, hoci plán bol definovaný na úrovni 140-tisíc kusov. Strategický cieľ dosiahnuť predaj na úrovni 200-tisíc kusov, čo považuje výkonný riaditeľ Peter Augustsson za kritickú hranicu na zabezpečenie vývojových nákladov Saabu, sa teda opäť vzďaľuje. Odvčera je novým prevádzkovým riaditeľom Saabu Gregory Devedson a finančným riaditeľom sa stal Joseph Peter.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:48