StoryEditor

Vyhne budujú Vodný raj, Brusel im prispeje

19.05.2006, 00:00

Kúpeľnú tradíciu Vyhní z čias Rakúsko-Uhorska obnoví už o rok športovo-relaxačný areál Vodný raj. Obec ho začala budovať vlani na jeseň na mieste pôvodného kúpaliska s pomocou 140-miliónového nenávratného finančného príspevku Európskej únie. Z celkových nákladov 187 miliónov korún predstavuje príspevok samosprávy vyše sedem miliónov.
Obce s malým počtom obyvateľov však nedisponujú takým objemom peňazí, a tak môžu projekty spolufinancovať len z bankových úverov. Navyše podľa zákona o rozpočtových pravidlách samospráv celkový dlh obce nesmie prekročiť 60 percent bežného rozpočtu za predchádzajúci rok. Vlani tento limit Vyhne prekračovali o dva milióny korún.
"Slovenská legislatíva nie je dostatočne pripravená na príjem financií z eurofondov. Iba ústretovosť jednej komerčnej banky nás opäť posunula do hry o čerpanie už odsúhlaseného nenávratného finančného príspevku," konštatoval starosta obce Milan Filip. Na dofinancovanie celého projektu však aj v tomto čase chýba 39,5 milióna korún.
Problém riešia s ministerstvom hospodárstva a so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch, zatiaľ najpravdepodobnejším východiskom bude spoluúčasť súkromného investora. Vodný raj sa bude rozprestierať na dvaapolhektárovom pozemku. Bude mať kapacitu tisíc návštevníkov, pričom rátajú najmä s turistami, navštevujúcimi neďalekú historickú Banskú Štiavnicu.
Pracovné príležitosti tu nájde takmer tridsať ľudí v celoročnej prevádzke a ďalších najmenej pätnásť v letnej sezóne. Súčasťou projektu sú dve volejbalové a dve tenisové ihriská a parkoviská pre takmer stovku áut. Obec mimo projektu plánuje aj vybudovanie nových stravovacích zariadení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:27