StoryEditor

Roaming spojil operátorov a rozdelil komisárov

07.07.2006, 00:00
Regulovať či neregulovať? Zatiaľ čo Brusel hľadá odpoveď, mobilní operátori znižujú roamingové tarify sami. Plán európskej komisárky pre telekomunikácie znížiť ceny volania z mobilných telefónov v zahraničí dostal trhlinu po tom, čo niekoľkí komisári dali najavo, že ho nepodporia.

Plán regulovať ceny roamingu rozdelil Európsku komisiu na dva tábory. Vôbec teda nie je isté, či návrh eurokomisárky pre telekomunikácie Viviane Redingovej zrušiť poplatky za prijímanie hovorov v zahraničí a znížiť prepojovacie tarify raz skutočne odbremení peňaženky Európanov.
Návrh dostal trhlinu po tom, čo niekoľkí komisári dali najavo, že ho nepodporia. Proti sa postavili komisári pre obchod Peter Mandelson a pre priemysel Günther Verheugen. Obaja sú podľa denníka Financial Times presvedčení, že tento krok zníži konkurencieschopnosť mobilných operátorov.
Naopak, komisárka Redingová je presvedčená, že jej stratégia je správna a že o týždeň v stredu získa v komisii podporu. Ako uviedla ešte v marci, keď s návrhom prišla, nevidí dôvod, prečo by 380 miliónov vlastníkov mobilov v únii malo platiť vyššie ceny len preto, že sú práve v zahraničí.

Lacnejšie prijímanie hovorov je už realitou
Zatiaľ čo eurokomisári diskutujú či regulovať, mobilní operátori hovory už zlacňujú. Zákazníci firiem Orange aj T-Mobile môžu príjmať hovory v zahraničí lacnejšie ako vlani. Zákazník T-Mobilu navyše môže večer medzi piatou a ôsmou hodinou miestneho času prijať v sieti lokálneho operátora skupiny T-Mobile hovory zo Slovenska bez poplatku. Zadarmo sa v tom čase dajú posielať aj SMS a MMS správy.
Obaja slovenskí operátori spustili na leto akcie týkajúce sa aj SMS správ. Orange ponúka výhodnejšie ceny do konca septembra za aktivačný poplatok 58,30 koruny, T-Mobile do konca augusta zadarmo. Slováci sa však z dovolenky dovolajú domov stále za rovnaké ceny ako pred pár mesiacmi.
Služba "Svetový roaming" prináša aj dočasné zlacnenie v rámci všetkých piatich zón, ktoré T-Mobile ponúka. "Zákazník si môže vybrať spomedzi troch druhov medzinárodného roamingu, či už klasického, Smart alebo Svetového, dá sa to pekne skombinovať," povedal hovorca spoločnosti Milan Hric.
Orange v rámci akcie "Letný roaming" ponúka jednotnú cenu SMS zo zahraničia na Slovensko 8,20 koruny, za minútu prijatého hovoru v zahraničí jeho klienti zaplatia 11,80 koruny. Po aktivácii však služba platí len mesiac. Na rozdiel od karty Easy spoločnosti T-Mobile však Orange ponúka výhodu v tom, že letný program môžu využiť aj držitelia kariet Prima. Podmienkou zavedenia služby je aktivácia klasického roamingu. Orange najmä pre firmy dlhodobo ponúka aj službu "Európsky roaming".

Treba regulovať?
Roaming je pre mobilných operátorov dobrým biznisom. Podľa Európskej komisie zarobia na roamingoch v únii ročne približne desať miliárd eur, čo je asi 384 miliárd korún. Redingová preto plánuje zaviesť systém, ktorý by umožnil volajúcemu zo zahraničia platiť iba toľko, ako keby volal vo svojej krajine.
Komisárka sa podľa stránky Euobserver.com odvoláva na výhody jednotného vnútorného trhu, ktorého súčasťou je aj voľný trh tovaru a služieb. Sem by mal spadať aj sektor telekomunikácií.
Pozorovatelia si však Redingovej úspechom nie sú tak istí. Ako uviedli írske noviny Irish Times, za Verheugena a Mandelsona sa už postavil aj komisár pre vnútorný trh Charles McCreevy, ktorý uviedol, že určovanie cien roamingu pre mobilných operátorov ako Vodafone, Orange a T-Mobile nepovažuje za riešenie problému zákazníkov.
Podľa zástupcov komisára Verheugena už o správnosti Redingovej plánu pochybujú tiež skupiny spotrebiteľov, ako aj členské štáty. "Sám Günther Verheugen nie je a priori proti zlacneniu roamingu, no otázka je, ako to urobiť, aby to nepoškodilo konkurencieschopnosť spoločností." Nie je totiž istota, či mobilní operátori v snahe vykompenzovať si reguláciu cien za roaming nezvýšia ceny za iné služby.
Aj operátori sú presvedčení, že regulovať ceny roamingu by bolo kontraproduktívne a ak niečo regulovať, tak len poplatky, ktoré si operátori účtujú medzi sebou za využívanie sietí.

01 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Identifikovali dvoch vrahov Djindjiča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 13:44