StoryEditor

Na burze sa predalo päťtisíc kubíkov dreva

22.09.2005, 00:00
Štátny podnik Lesy SR začal naplno obchodovať s drevom prostredníctvom Komoditnej burzy Bratislava v máji tohto roku. Doteraz uzavrel kontrakty na päťtisíc kubických metrov, predovšetkým listnatých sortimentov, o ktoré má trh najväčší záujem.
Štátny podnik Lesy SR začal naplno obchodovať s drevom prostredníctvom Komoditnej burzy Bratislava v máji tohto roku. Doteraz uzavrel kontrakty na päťtisíc kubických metrov, predovšetkým listnatých sortimentov, o ktoré má trh najväčší záujem. Podľa vedúceho odboru marketingu a regionálneho predaja Jána Čavojského ide zatiaľ o doplnkovú formu predaja. Štátne lesy plánujú v tomto roku zobchodovať týmto spôsobom približne tri až päť percent vyťaženého dreva.
"Burzu využilo už viacero firiem," hovorí generálny sekretár Komoditnej burzy Ivan Poliačik, podľa ktorého je obchodovanie s drevom na burze perspektívne a do budúcnosti má určite potenciál ďalšieho rozvoja. Predpokladá, že budúci rok by sa mohlo zobchodovať väčšie množstvo dreva najmä v súvislosti s ukončením likvidácie kalamít, čo sa prejaví na znížení drevnej suroviny na trhu. "Je potrebné, aby firmy začali chápať nákup dreva prostredníctvom burzy ako bežnú formu obchodu, nie ako výnimku z obchodnej politiky štátnych lesov," dodáva.
Podľa Rastislava Koseca z brokerskej firmy WMJ Company patria k ich klientom najmä spracovatelia a obchodníci s drevom. Na komoditnej burze môžu veľmi jednoducho nakupovať podniky, ktoré majú problémy so získaním konkrétnych sortimentov dreva, alebo sa im zdá, že u súčasných dodávateľov majú nevýhodné obchodné podmienky.
Najrozšírenejším obchodným kanálom je stále predaj drevnej hmoty cez odštepné závody Lesov SR, ktoré majú na starosti menších a stredných regionálnych klientov. Obchodovanie s tridsiatimi najväčšími odberateľmi zabezpečuje priamo generálne riaditeľstvo. Patrí k nim napríklad Smrečina Holding, Mondi Business Paper SCP, Kappa Štúrovo a ďalšie firmy. "Dopyt tuzemských odberateľov je vysoký a niekedy prekračuje našu aktuálnu ponuku. Aj preto už takmer všetko drevo predávame na domácom trhu," tvrdí Čavojský. Potvrdil to hovorca Kappy Štúrovo Róbert Kiss, podľa ktorého sú nútení takmer polovicu listnatej vlákniny dovážať zo zahraničia, najmä z Ukrajiny, Maďarska, Rumunska, Srbska a Bieloruska.
Podľa generálneho riaditeľa Lesov SR Karola Vinša obchodovaním na verejnom trhu reagujú najmä na požiadavky malých zákazníkov a obchodníkov s drevom. "Burza znamená transparentné a kontrolované obchodovanie," dodáva. Predaj drevnej suroviny na verejnom trhu prináša 100-percentnú záruku platby prostredníctvom záručno-zúčtovacieho systému burzy. Dodávatelia dreva dostanú zaplatené ihneď po odobratí a odsúhlasení kvality tovaru a získajú tiež objektívny pohľad na úroveň trhovej ceny. "Je to jeden z nástrojov na postupné zníženie našich pohľadávok," konštatuje Poliaček. Tie sa štátnemu podniku za posledné tri roky podarilo znížiť o viac ako 100 miliónov korún.

Verejné aukcie prinášajú lesníkom najviac peňazí
Viaceré odštepné závody Lesov SR už niekoľko rokov predávajú drevo cez verejné aukcie. Záujem o túto formu obchodovania podľa lesníkov stúpa. Dokazuje to aj priemerná úspešnosť jednotlivých aukcií, počas ktorých sa predá 80 až 90 percent ponúkaného dreva. Mimoriadne úspešné bolo napríklad podujatie vo Veľkých Uherciach, kde prievidzský odštepný závod vo februári tohto roka predal až 98 percent dreva. Podľa riaditeľa závodu Igora Števlíka predajom získali o vyše 3,5 milióna korún vyššie tržby, ako bola pôvodná cenníková hodnota ponúkaného dreva. Podobné skúsenosti s aukciami majú aj odštepné závody v Rožňave, Topoľčiankach, Sobranciach a ďalších regiónoch.

Ako Lesy SR obchodovali s drevom v rokoch 2002 až 2004 (tis. m3)

 

2002

2003

2004

Predaj dreva celkom 3 308 588 3 351 245 3 617 681
   Z toho:
   Listnaté drevo 1 431 537 1 473 107 1 767 085
   Ihličnaté drevo 1 877 051 1 878 138 1 850 596
Zdroj: Lesy SR, š. p. 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:49