StoryEditor

Unipetrol spochybňuje zmluvy

06.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Petrochemická skupina Unipetrol, ktorú kúpila od štátu poľská spoločnosť PKN Orlen, a ktorá už teraz čelí rozsiahlemu korupčnému škandálu, zatiaľ nevydá podnikateľovi Andrejovi Babišovi a jeho firme Agrofert podiely v spoločnostiach Agrobohemie a Aliachem. Petrochemická skupina Unipetrol za ne mala od podnikateľa Babiša získať viac ako pol miliardy Kč.

Petrochemická skupina Unipetrol, ktorú kúpila od štátu poľská spoločnosť PKN Orlen, a ktorá už teraz čelí rozsiahlemu korupčnému škandálu, zatiaľ nevydá podnikateľovi Andrejovi Babišovi a jeho firme Agrofert podiely v spoločnostiach Agrobohemie a Aliachem.
Petrochemická skupina Unipetrol za ne mala od podnikateľa Babiša získať viac ako pol miliardy Kč.
"Zmluvy o predkupnom práve Agrofertu na Agrobohemii nie sú z formálnej stránky v poriadku. Snažíme sa právnu situáciu objasniť s majiteľom polovičného podielu Agrobohemie, spoločnosťou Deza. Ak to nebude možné, obrátime sa na súd," uviedol v rozhovore pre český denník Mladá fronta Dnes podpredseda predstavenstva a poverený generálny riaditeľ spoločnosti Unipetrol Marek Mroczkowski.
Práve Babišov Agrofert je 100-percentným vlastníkom Dezy.
Od výsledkov rokovania o Agrobohemii sa podľa Mroczkowského bude odvíjať aj predaj Aliachemu, pretože práve Agrobohemie je polovičný vlastník Aliachemu.
Babiš odmietol pochybnosti o platnosti opčných zmlúv na akcie Agrobohemie a Aliachemu z roku 2000 a je rozhodnutý sa súdiť.
Člen najvyššieho vedenia poľského PKN a člen Dozornej rady Unipetrolu Cezary Smorszczewski povedal, že už počas tohto mesiaca chce Unipetrol predstaviť dôležitým investorom, aby podporili ich záujem o akcie podniku. Na tomto turné podľa neho má byť jasnejšie, ako obchody s Agrofertom dopadnú.
Babiš má od skupiny Unipetrol okrem Agrobohemie a Aliachemu získať ďalšie podiely či celé firmy, a to Chemopetrol, Paramo a Kaučuk. Zmluvy o ich predaji podpísal pred privatizáciou Unipetrolu so spoločnosťou PKN Orlen s tým, že keď poľská firma vyhrá, prenechá mu ich za tri miliardy Kč, čo je v prepočte asi 3,9 miliardy Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 00:49