StoryEditor

Commodore sa vracia

07.06.2007, 00:00

Windows, Apple, Playstation či Xbox. Názvy, ktoré síce dnes pozná každé dieťa, no pred tridsiatimi rokmi boli úplne neznáme. Ich rodičia si však ešte pamätajú časy, keď značka Commodore bola synonymom technického pokroku.
Počítač C64 priniesol výrobcovi svetovú slávu a milióny dolárov na účet. Podľa denníka Die Welt tento model ako prvý dokázal vyčarovať na monitore farebný obraz a vyludzovať zvuky, bol ľahko ovládateľný a ešte aj v súčasnosti je najúspešnejím počítačom všetkých čias. V rokoch 1982 až 1993 bolo predaných tridsať miliónov kusov.
Napriek rastúcemu počtu fanúšikov a programov však C64 zmizol z pultov a krátko po ňom aj samotná značka Commodore. Na uvoľnené miesto nastúpil predchodca súčasného osobného počítača. Spoločnosť v roku 1994 vyhlásila bankrot a odvtedy sa ju celý rad firiem pokúšalo oživiť alebo aspoň zarobiť na tradičnom názve. Neúspešne.
Značku teraz vlastní holandská spoločnosť Commodore International Corporation, ktorá chce obnoviť jej lesk. Po tzv. obsahových staniciach, z ktorých si cestujúci na letiskách a železniciach, môžu za poplatok sťahovať filmy, hry alebo hudbu, vstupuje do arény počítačov na hry. Commodore Gaming sa podľa Die Weltu začnú predávať od 1. júla. Najprv prídu lacnejšie modely G za 950 dolárov (24 040 korún) a GS za 1 050 dolárov (26 600 korún). Obidva obsahujú dvojjadrové procesory Intel, grafické karty GeForce, až štvorgigabytovú pracovnú pamäť a veľký ventilátor. Po nich prídu "nadupané" modely G a XX s príslušnými cenami. G má stáť 1 750 dolárov a XX až 2 900 dolárov. Počítače bude zatiaľ možné kúpiť iba cez internetový obchod na stránke Commodore Gaming.
No výkonné počítače na hranie ponúkajú aj iní výrobcovia. Čím chce teda Commodore zaujať? Výrobca stavil na povrchový dizajn. Hoci počítač sa expeduje v čiernej farbe, kupec si môže na internetovej stránke vybrať z vyše stovky farebných vyhotovení. Spolu s počítačom dostane celú súpravu vonkajších panelov, ktoré si bude môcť podľa nálady jednoducho meniť.
Okrem toho Commodore plánuje výmenu grafickej karty každý rok. Ak kupec vráti starú kartu, dostane veľkoryso zľavu na kúpu novej, píšu Die Welt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:53