StoryEditor

SAD Prievidza znižuje vek svojich autobusov

03.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

SAD Prievidza systematicky znižuje vek svojich vozidiel. Odvčera jazdí na prímestských linkách v okresoch Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Partizánske 20 nových moderných autobusov a jeden v miestnej hromadnej doprave v Prievidzi. Priemerný vek všetkých 280 autobusov, ktoré podnik využíva na prepravu cestujúcich, sa tak znížil z 12,7 na 11,5 roka. Investície do nových moderných vozidiel podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Michala Danka predstavujú takmer 80 miliónov korún. V prímestskej doprave v porovnaní so staršími autobusmi spotrebujú o 3 až 4 litre nafty na 100 kilometrov menej a v mestskej doprave dokonca až o 7 litrov menej. Cieľom firmy je, aby vek autobusov klesol pod desať rokov, preto bude v nákupe nových vozidiel pokračovať.
Modernizovať vozidlový park začali v SAD Prievidza pred dvoma rokmi, po príchode spoločnosti Advance Žilina, ktorá začiatkom tohto roka získala už majoritný 60-percentný balík akcií. V roku 2003 podnik kúpil prvých 17 nových autobusov a vlani ďalšie štyri. Zároveň došlo aj k redukcii počtu pracovníkov, ich počet sa znížil približne o 100, na súčasných 570. Počet šoférov sa síce neznížil, avšak odišli opravári a pracovníci obslužných činností.
SAD Prievidza zabezpečuje aj 15 diaľkových liniek. Ich autobusy premávajú do Jihlavy, Ostravy, Tatranskej Lomnice, Svidníku a do Bratislavy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 01:31