StoryEditor

Dávkový systém na súde ešte neskončil

08.03.2006, 23:00
Bývalý zamestnanec ZVL Prešov Ján Bejda sa súdi so svojou materskou firmou, v súčasnosti ZVL Auto Prešov, o autorské práva na integrovaný systém riadenia výroby ložísk.

Bývalý zamestnanec ZVL Prešov Ján Bejda sa súdi so svojou materskou firmou, v súčasnosti ZVL Auto Prešov, o autorské práva na integrovaný systém riadenia výroby ložísk. Prvostupňový súd mu pred niekoľkými dňami po dva roky trvajúcich pojednávaniach nedal za pravdu. Autor takzvaného dávkového systému je však odhodlaný odvolať sa na krajský súd. Chce podať návrh, aby súd predbežným opatrením zakázal užívať jeho systém. Generálny riaditeľ ZVL Auto Ján Vysoký odmietol na situáciu a súdny spor zatiaľ reagovať. "Prvostupňový súd žalobu pána Bejdu zamietol," uviedol včera pre HN Vysoký.
Každá súčiastka vo výrobe, a aj hotový výrobok, sú podľa integrovaného systému riadenia výroby ložísk z roku 1993 identifikovateľná číslom dávky, respektíve expedičným číslom so zakódovanými údajmi o pôvode i cene materiálu, priebehu dávky výrobným procesom a technológii spracovania. Bejda, ktorý bol v minulosti vedúcim lisovne závodu ZVL tvrdí, že je jeho autorom a na súde sa domáha svojich práv na duševné vlastníctvo. Systém mal Bejda zaviesť ako reakciu na požiadavku odberateľov ložísk v roku 1991, aby výrobcovia aplikovali v riadení svojich firiem normy systému riadenia kvality ISO 9000. Dnes tvrdí, že jeho materská firma tento systém používa nepretržite a jemu upiera autorské práva. Pre nezhody s vedením firmy, vyplývajúce z následných sporov o autorstvo systému, sa mal Bejda dokonca dostať v roku 2003 "na ulicu".
"Ak je na ložisku môj znak, moje číslo, dožadujem sa svojich práv. Firmu riadi môj integrovaný systém. Nechcem bohatstvo, chcem len pravdu," vyhlásil Bejda v reakcii, či sa na súde dožaduje aj nejakej finančnej náhrady. Tvrdí totiž, že jeho bývalá firma zaznamenala záujem výrobcov ložísk o jeho integrovaný systém, a preto schválila predbežnú rámcovú cenu za softvér k systému 2,1 milióna korún, pričom mala aj vypracovať ponuku na predaj softvéru. Vedenie ZVL Auto na výroky bývalého zamestnanca nechce zatiaľ reagovať.
Samosudkyňa Okresného súdu v Prešove však rozsudkom vo februári Bejdovu žalobu v plnom rozsahu zamietla a vyrubila mu zaplatiť súdne trovy 111-tisíc korún. Bejda tvrdí, že pri ochrane duševného vlastníctva nemá "obyčajný človek" pred slovenskými súdmi veľkú nádej na úspech aj preto, že na Slovensku podľa neho neexistuje súdny znalec na informačné systémy. "Možno vediem márny boj, ale chcem aspoň morálne zadosťučinenie. Ten systém je môj," vyhlásil. Redakcia HN však nemá informácie o tom, že by si Bejda dal svoj systém zaevidovať alebo patentovať na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Takúto skutočnosť neuviedol ani v obsiahlych písomných podkladoch pre médiá.

Ján Bejda na súde neuspel. Chce sa odvolať a presvedčiť verejnosť, že dávkový systém je jeho dielo. Snímky hn/Marián Hutňan, Štefan Laktiš, koláž hn

01 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podielové fondy bohatšie o pol miliardy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:54