StoryEditor

Záujem investorov o východ Slovenska stúpa

09.06.2005, 00:00
Podľa generálneho riaditeľa SARIO Romana Kuruca Košický kraj môže očakávať viac investícií ako doteraz.

Prešovská samospráva pripravuje naraz dva priemyselné parky. Čo na to hovoríte?
-- Je to rozhodnutie prešovskej samosprávy. O Prešov určite bude v budúcnosti záujem. Bude však dôležité, kedy mesto pripraví obe lokality. Aby nezostalo len pri prípravách, ale aby seriózne odštartovali práce, výkup pozemkov, budovanie infraštruktúry. Aby sa investorom mohol ponúknuť konečný a reálny produkt. V horizonte približne dvoch rokov sa zostrí konkurencia, lákať zahraničné investície totiž začnú aj ďalšie mestá. Kto bude lepšie pripravený, získa investora.

Blíži sa však termín schvaľovania projektov...
-- Na predloženie majú samosprávy ešte tri mesiace.

V inej situácii je Kechnec, nedávno tam začal stavať závod rakúsky Künz. Registrujete záujem aj ďalších investorov o tento priemyselný park?
-- Áno. So starostom obce tvrdo pracujeme, máme za sebou veľa bezsenných nocí. Pevne verím, že v najbližšom čase oznámime ďalšiu investíciu.

V akom odvetví?
-- Z oblasti strojárstva a elektrotechnického priemyslu.

A čo automobilka MAN, príde do Kechneca?
-- Teraz sa k tomu nebudem vyjadrovať.

Kedy očakávate, že padne rozhodnutie?
-- V najbližších týždňoch až mesiacoch.

Starosta Kechneca naznačil, že priemyselný park nedostal na podporu infraštruktúry peniaze, ktoré mu štát prisľúbil. Je to pravda?
-- Peniaze oproti dohode naozaj meškajú. Ale myslím si, že rokovania s ministerstvami financií a hospodárstva povedú k zdarnému koncu. Vo veľmi krátkom čase financie tak, ako ich schválila vláda, do Kechneca prídu.

Začiatkom tohto roka sa hovorilo o skorom príchode nemenovaného investora do priemyselného parku v košickom Pereši. Už je jún a stále nič. Ako to s ním vyzerá?
-- Momentálne neviem nič bližšie povedať, skôr v druhej polovici roka.

Aký je váš pohľad na perspektívu Pereša?
-- Je to lokalita, ktorá bude určite lepšie využiteľná ako logistické centrum než výrobné závody. Predurčuje ju na to tesná blízkosť letiska a skúsenosti zo sveta.

Koľko firiem prejavilo záujem o Pereš?
-- Určite aspoň desať.

V akom časovom horizonte?
-- Je to rôzne. Niektorá sa rozhodne do ôsmich mesiacov, iná do dvoch rokov.

Koľko investícií môže ešte očakávať Košický kraj?
-- Určite viac ako doteraz. Košický kraj, to nie je len Kechnec alebo Pereš. Sú to aj ďalšie mestá, napríklad Michalovce. Priemyselný park vzniká aj v Trebišove.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 11:34