StoryEditor

Signál má šíriť údajne J&T

03.04.2007, 00:00

Ako budúceho šíriteľa televízneho a rozhlasového signálu odborníci oslovení HN favorizujú konzorcium, ktorého členom má byť finančná skupina J&T.
Súčasný majiteľ šíriteľa signálu Slovak Telekom už informoval, že o predaji svojho odštepného závodu Rádiokomunikácie rokuje s jediným záujemcom, ktorého identitu zatiaľ nezverejnil. K prevodu aktív by mohlo dôjsť o niekoľko mesiacov. Hovorkyňa Telekomu Jana Burdová tvrdí, že meno potenciálneho kupca pološtátna spoločnosť nezverejní, "kým sa proces predaja neskončí".

Cesta vedie cez RK Tower
Informáciu o zapojení J&T do finálnych rokovaní nám neoficiálne potvrdilo niekoľko vysoko postavených zdrojov z telekomunikačného a televízneho trhu. Hovorca finančnej skupiny J&T Maroš Sýkora: "Oficiálnu ponuku na kúpu Rádiokomunikácií sme predložili ešte minulý rok, ale Slovak Telekom na ňu nereagoval."
Nový majiteľ však nemusí Rádiokomunikácie získať priamo. Na predaj je totiž aj RK Tower, dcérska spoločnosť Telekomu. Tá sa zaoberá prenájmom vysielačov, veží, stožiarov a priestorov vo vlastných objektoch. A práve to môže byť cesta, ako budúci majiteľ Rádiokomunikácie získa.
Zatiaľ čo predstavenstvo Slovak Telekomu najskôr rozhodlo o procese predaja odštepného závodu Rádiokomunikácie a ďalších súčastí spoločnosti súvisiacich s poskytovaním služieb v oblasti šírenia rozhlasového a televízneho vysielania, nasledujúcim krokom môže byť práve prevedenie akcií Rádiokomunikácií na dcérsku RK Tower.

Skryté riziká
Pre J&T kúpa podniku s významným podielom na trhu služieb prenosu analógového a digitálneho vysielania koncovým užívateľom však nie je bez rizík. Vzhľadom na to, že sesterská spoločnosť J&T -- J&T Media Enterprises -- vlastní komerčnú televíziu TV JOJ, nemusí začlenenie Rádiokomunikácií do portfólia finančnej skupiny schváliť Protimonopolný úrad. A poverenie prevádzkovať šírenie digitálneho televízneho vysielania bude musieť budúci vlastník napokon získať v súťaži vypísanej Telekomunikačným úradom.
"Výnosy z predaja Rádiokomunikácií  použijeme na investície v oblastiach nášho kľúčového biznisu, napríklad na rýchlu implementáciu technológie ADSL 2," hovorí v súvislosti s dlho očakávaným predajom prezident Slovak Telekomu Miroslav Majoroš.
Telekom očakáva, že nový majiteľ zabezpečí, v súvislosti s digitalizáciou televízneho vysielania na Slovensku, investície potrebné pre ďalší rozvoj Rádiokomunikácií. Odštepný závod má totiž v poskytovaní šírenia televízneho a rozhlasového vysielania skúsenosti, a je viac než pravdepodobné, že bude jedným z rozhodujúcich subjektov pri prechode na digitálne televízne vysielanie.

Rádiokomunikáciami vysielané programy
Rádiá -- Slovensko, Devín, Rádio_FM, Regina Bratislava, Regina Banská Bystrica, Regina Košice, Patria, Fun, Okey, Viva, Expres, Lumen, Hey, Rádio 7
Televízie -- Jednotka, Dvojka, Markíza, JOJ, TA3, Filmbox, Nonstop Kino

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:55