StoryEditor

Trnavu neobjavila PSA. Investori tu už boli

06.04.2006, 00:00
Do Trnavského kraja v posledných rokoch prišlo toľko priamych zahraničných investícií, že patrí k najúspešnejším na Slovensku. Už v polovici deväťdesiatych rokov sa tu usadili viacerí významní zahraniční investori - najskôr Trnave, neskôr aj vo viacerých okolitých okresoch a mestách.

Do Trnavského kraja v posledných rokoch prišlo toľko priamych zahraničných investícií, že patrí k najúspešnejším na Slovensku. Už v polovici deväťdesiatych rokov sa tu usadili viacerí významní zahraniční investori -- najskôr Trnave, neskôr aj vo viacerých okolitých okresoch a mestách.
Veľmi silné zastúpenie tu majú najmä priemyselné podniky z elektrotechnického, potravinárskeho a zo strojárskeho priemyslu. Podľa primátora Štefana Bošňáka je dôležité, že do mesta a okolia neprichádzali len investície na zelenej lúke, ale úspešne sa darilo rozvíjať aj takzvané hnedé zóny. Sú to investície do už existujúcich priemyselných areálov.

Významní zamestnávatelia...
Už v období, keď u nás bolo slovné spojenie priemyselný park úplnou novinkou, prišlo do mesta viacero silných zahraničných spoločností. Patrí k nim napríklad závod Sony Slovakia , ktorý sa špecializuje na výrobu televízorov, ale aj dcérska spoločnosť belgického koncernu Punch International. Tá zas kúpila časť areálu bývalých strojární Šmeral Trnava.
V areáli bývalých Trnavských automobilových závodov sídlia spoločnosti Boge Slovakia a Sasch Slovakia, ktoré sa špecializujú najmä na dodávky rôznych komponentov pre automobilový priemysel. V roku 2001 otvorila v Trnave nový výrobný závod aj spoločnosť Elektronika Slovensko, ktorá je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou britského koncernu Invensys. Výrobný program tvorí zákazková produkcia elektroniky určená na export. V trnavskom regióne má tiež výrobný závod európska divízia koncernu Johns Manville International, ktorý sa zaoberá výrobou sklených vlákien, či dodávateľ autokomponentov Menzolit -- Fibron.
Drevársky priemysel zastupuje výrobný závod Swedwood Slovakia pôsobiaci v areáli podniku Spartan Trnava.

...Dotiahli ešte významnejších
Práve bohaté zastúpenie zahraničných investorov a ich dobré skúsenosti boli jedným z dôležitých faktorov, ktoré ovplyvnili príchod francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën, ale aj jej dodávateľov. Tí najdôležitejší sídlia v priemyselnom parku neďaleko automobilky. Ide najmä o takzvaných just-in-time dodávateľov, ktorí zabezpečujú nepretržitý tok kľúčových komponentov na výrobu automobilov. Dodávajú sa tak kolesá, sedadlá a ďalšie dielce, ktoré sa do automobilky priebežne presúvajú vo veľmi krátkych časových intervaloch.
Zahraničné investície prichádzajúce do Trnavy postupne stimulujú aj rozvoj podnikateľských aktivít v okolitých regiónoch. Najmä na priemyselnej spojnici medzi Trnavou a Galantou pribúdajú malí a strední podnikatelia, ktorí majú záujem o subdodávky a kooperáciu s veľkými výrobnými podnikmi. K najdôležitejším hráčom, ktorí priťahujú pozornosť, patria okrem trnavskej automobilky aj Samsung Electronics Slovakia v Galante, závod na výrobu kordov Bekaert Slovakia v Sládkovičove, ako aj ďalšie zahraničné investície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 08:12