StoryEditor

Bayer ponukou na Schering prevalcoval Merck

27.03.2006, 00:00
Nemecký koncern Bayer podal koncom minulého týždňa v noci zo štvrtka na piatok ponuku na prevzatie svojho domáceho konkurenta Schering za 16,3 miliardy eur (19,5 miliardy USD). Bayer svojou ponukou prevalcoval ponuku ďalšej nemeckej spoločnosti Merck a urobil tak prvý krok k najväčšej akvizícii vo svojej 142-ročnej histórii.
Nemecký koncern Bayer podal koncom minulého týždňa v noci zo štvrtka na piatok ponuku na prevzatie svojho domáceho konkurenta Schering za 16,3 miliardy eur (19,5 miliardy USD). Bayer svojou ponukou prevalcoval ponuku ďalšej nemeckej spoločnosti Merck a urobil tak prvý krok k najväčšej akvizícii vo svojej 142-ročnej histórii, napísal Associated Press.
Spojením oboch spoločností sa vytvorí v Nemecku obrovský farmaceutický gigant s ročnými tržbami okolo 15 miliárd eur. Analytici od fúzie očakávajú, že pomôže Nemecku vrátiť sa na výslnie farmaceutického priemyslu, kde už kedysi bol, no v posledných rokoch túto pozíciu strácal.
Medzi silné stránky novej kombinovanej spoločnosti budú patriť antiinfekčné prípravky, lieky na liečbu rakovinových ochorení a roztrúsenej sklerózy a antikoncepcie.
"Spoločne budeme schopní vystupovať na medzinárodných trhoch ako silná konkurencia," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Schering Hubertus Erlen. Podľa agentúry Reuters, vedenie ponuku Bayeru uvítalo a odporučí akcionárom, aby ju schválili.

Fúzia neohrozí hospodársku súťaž v Nemecku

Prevzatím spoločnosti Schering môže Bayer zvýšiť svoje kľúčové ziskové marže do roku 2009 zo súčasných 19 na 25 percent. Jednorazové reštrukturalizačné náklady na akvizíciu sa odhadujú asi na jednu miliardu eur. Wenning už stihol oznámiť, že akvizícia si vyžiada zníženie počtu zamestnancov asi o 6-tisíc ľudí, čo predstavuje približne 10 percent pracovnej sily novej kombinovanej spoločnosti, napísal Herald Tribune.
Bayer nepredpokladá, že by akvizícia mohla ohroziť hospodársku súťaž na nemeckom farmaceutickom trhu. Aj preto spoločnosť očakáva, že transakciu ukončí v druhom štvrťroku tohto roka. Nemenovaný investičný bankár uviedol, že transakcia je pre Bayer mimoriadne dôležitá. "Bayer naskočil do nemeckého súboja v správnom čase, pretože Schering je teraz "v kurze". Bayer sa musel veľmi rýchlo rozhodnúť, či podá ponuku na Schering alebo na divíziu zdravotníckych pomôcok americkej spoločnosti Pfizer.

Bayer preslávil aspirín

Predstavenstvo spoločnosti Schering odmietlo predminulý týždeň ponuku na prevzatie, ktorú len prednedávnom predložil jej konkurentom Merck. Ako informoval jej generálny riaditeľ Hubertus Erlen, ponuka vo výške 14,9 miliardy eur (77 eur na akciu) "nezodpovedala hodnote firmy Schering ako nezávislej, úspešnej, vysoko špecializovanej a na výskum orientovanej farmaceutickej spoločnosti".
Firma Schering bola založená v roku 1851, keď začala ako lekáreň. Medzitým sa rozrástla na korporáciu, ktorá dnes na celom svete zamestnáva 24 500 ľudí. Prepojenie na bývalú americkú pobočku Schering-Plough sa prerušilo počas druhej svetovej vojny, obe spoločnosti sú odvtedy samostatnými subjektmi.
Spoločnosť Bayer, ktorá bola založená v roku 1863, sa dostala do povedomia svetového spoločenstva najmä vďaka objaveniu aspirínu pred sto rokmi. Najväčšie problémy však zaznamenala po tom, čo musela stiahnuť v auguste 2001 z trhu liek Baycol na znižovanie cholesterolu, napísala agentúra Bloomberg.
V súčasnosti sa Bayer zameriava najmä na antibiotiká a liečbu cukrovky a rakoviny. Súčasťou koncernu je aj veterinárna divízia, ktorú sa podľa analytikov Bayer pravdepodobne rozhodne predať.

Základné informácie z pripravovanej fúzie

- Bayer ponúka 86 eur za akciu, čím zhodnocuje spoločnosť Schering na 16,3 miliardy eur (19,66 miliardy dolárov). Merck, naopak, ponúkal za akciu Scheringu 77 eur, čo je asi o 12 percent menej než ponúkol Bayer
- Ponuku Bayer predložil prostredníctvom divízie Dritte BV GmbH a podlieha schváleniu aspoň 75 percent akcionárov
- Bayer chce obchodnú transakciu financovať prostredníctvom vlastnej finančnej hotovosti vo výške troch miliárd eur a úverom, ktorý mu poskytnú banky Credit Suisse a Citibank
- Bayer oznámil, že ďalšie peniaze na kúpu Scheringu by chcel získať predajom divízií H.C. Starck a Wolff Walsrode
- Úspešné prevzatie zvýši podiel Bayeru na predaji špeciálnych liekov, ktoré pomôžu zvýšiť podiel spoločnosti na predaji farmaceutických produktov zo súčasných 25 na 70 percent
- Vedenie Bayeru uviedlo, že správna rada Scheringu uvažuje o prijatí ponuky, ktorú ešte musia akceptovať aj akcionári
- Nová kombinovaná spoločnosť sa bude volať Bayer-Schering Pharmaceuticals a jej hlavná centrála bude v Berlíne

Výsledky farmaceutických firiem za r. 2005 
Spoločnosť Tržby (v mld. USD) Medziročná zmena (v %)
Pfizer 47,6 -7,4
GlaxoSmithKline 34,7 4,8
Sanofi-Aventis 30 8,3
Novartis 28,5 10,9
Johnson&Johnson 25,3 0,2
AstraZeneca 24 9
Merck & Co 23,5 -2,7
Roche 19,8 16,3
Abbott 15,7 8,4
Bristol-Myers Squibb 14,7 -6,5
Zdroj: Reuters, IMS Health Inc.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:58