StoryEditor

Nemci chcú stavať reaktory

27.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nemecké energetické koncerny E.ON a RWE sa chcú podieľať na stavbe dvoch reaktorov v rumunskej atómovej elektrárni Cernavoda. Rumunskému prevádzkovateľovi atómových elektrární Nuclearelectrica odovzdalo svoje ponuky celkovo 16 záujemcov.
Kvôli výstavbe týchto reaktorov chce Rumunsko založiť zmiešanú spoločnosť so súkromným kapitálom, v ktorej by štát zastupovala Nuclearelectrica a žiaden z investorov by nemal mať väčšinu. Do konca júla má Rumunsko vybrať zo 16 ponúk štyri až päť investorov pre spomínanú spoločnosť, ktorá by sa mala založiť v októbri.
Počiatočný kapitál by mal predstavovať 650 miliónov eur, v prepočte asi 24,9 miliardy korún, čo pokryje asi 30 percent z celkovej odhadovanej ceny reaktorov 2,2 miliardy eur. Zvyšných 70 percent by sa malo financovať z úverov. Začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2008.
Okrem koncernov E.ON a RWE ponuku predložili napríklad belgický Eletrabel, taliansky Enel, juhokórejská spoločnosť KHNP, španielska Iberdrola a konzorcium talianskej firmy Ansaldo a kanadskej AECL. Toto konzorcium sa podieľalo už na stavbe prvých dvoch reaktorov v spomínanej elektrárni. Jeden reaktor s výkonom 700 megawattov v súčasnosti pokrýva asi desať percent spotreby elektrickej energie krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:25