StoryEditor

Prievidzskí baníci predajú uhlie elektrárňam

16.03.2006, 23:00

Hornonitrianske bane Prievidza podpísali so Slovenskými elektrárňami zmluvu o dodávkach uhlia na tento rok. Baníci dodajú svojmu najväčšiemu odberateľovi viac než dva milióny ton energetického paliva. Dohodnuté množstvo vychádza z rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.
Podľa generálneho riaditeľa baní Petra Čičmanca dáva zmluva baníkom sociálne istoty, ktoré sú spojené so zamestnanosťou a ďalším rozvojom regiónu. Novinkou dohody s energetikmi je memorandum o kvalite. Podľa nej nie sú najpodstatnejšie tony dodaného uhlia, ale jeho kvalita, s ktorou je spojená výhrevnosť. Tá by nemala klesnúť pod 10,11 megajoula, prípadný deficit budú elektrárne sankcionovať. Na druhej strane vyššia výhrevnosť prinesie baníkom vyššie výnosy.
Hornonitrianske bane chcú v tomto roku vyťažiť 2,3 milióna ton uhlia. Okrem elektrární rátajú v rámci diverzifikácie odbytu s dodávkou 130- až 150-tisíc ton uhlia pre Bukocel Vranov. Nemocniciam, školám, maloodberateľom a domácnostiam dodajú ďalších 75- až 100-tisíc ton uhlia. Ceny uhlia pre veľkú energetiku a maloodber sa v tomto roku zvýšia v priemere o štyri percentá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:22