StoryEditor

Rastie záujem o slnečné kolektory

03.07.2006, 00:00

Správa o pripravovanej priamej podpore využívania slnečnej energie spustila na Slovensku lavínu záujmu o slnečné kolektory. Ich najväčší slovenský výrobca, Thermo|solar Žiar, tri týždne prijíma desiatky telefonátov občanov, ktorí si chcú dať namontovať dotované zariadenia. Domnievajú sa totiž, že podpora je už nárokovateľná.
O to väčšie je ich sklamanie, keď sa dozvedia, že materiál ministerstva hospodárstva, ktorého súčasťou je návrh o dotovaní kolektorov, je do 12 júla v pripomienkovom konaní a ešte ho musí schváliť vláda. "Dúfame, že nová vláda si osvojí pripravený návrh historicky prvej podpory využívania slnečnej energie a čo najskôr ho schváli. Ak už len zmienka o možnej podpore solárnej energie rozpútala takýto nevídaný záujem, je to signál, že slovenský trh je hladný po technológiách šetriacich peniaze občanov," uviedol riaditeľ Thermo|solaru Milan Novák.
Počíta s tým, že praktická podpora v navrhovanej výške začne efektívne fungovať na budúci rok, čo prinesie ďalšie impulzy a zvýši konkurencieschopnosť a atraktívnosť solárnej energie. Potenciál slovenského trhu je podľa Nováka obrovský a pri dobre fungujúcej podpore očakáva aj zvýšenie zamestnanosti pri výrobe a montážach slnečných kolektorov. "Otáľanie so zavedením podpory by sa mohlo negatívne odraziť na záujme o kolektory, pretože ľudia by začali odkladať rozhodnutia o ich inštalácii na čas, keď budú dotované," tvrdí Novák.
Dotácie 75 miliónov korún sú pripravované iba pre fyzické osoby a platia maximálne na osem štvorcových metrov v sume tritisíc korún na štvorcový meter. Pre plochu nad túto hranicu sa dotácia znižuje na polovicu. Pri cene stotisíc korún za inštaláciu solárneho systému s plochou šesť štvorcových metrov by podpora pre jeden rodinný dom mohla dosiahnuť 18-tisíc korún.
Je to dotácia približne vo výške dane z pridanej hodnoty, ktorá bude voči štátnemu rozpočtu finančne neutrálna. Pri príprave teplej úžitkovej vody dokážu slnečné kolektory ušetriť až tri štvrtiny ročných nákladov. Pri súčasných cenách tak viacčlenná rodina ušetrí ročne viac ako je polovica plánovanej štátnej podpory. Pre právnické osoby a verejnú sféru je podľa Nováka k dispozícii podpora zo štrukturálnych fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:01