StoryEditor

V Čabe otvorili prvý výrobný závod

23.11.2005, 23:00
Bourbon Fabi SK je prvým investorom, ktorý otvoril výrobný závod v pripravovovanom priemyselnom parku v obci Čab pri Nitre. Firma s francúzskym kapitálom získala od súkromných vlastníkov v lokalite Dvor Lahne päťhektárový pozemok, na ktorom v priebehu šiestich mesiacov vybudovala novú prevádzku na spracovanie plastových výrobkov pre automobilový priemysel.

Bourbon Fabi SK je prvým investorom, ktorý otvoril výrobný závod v pripravovanom priemyselnom parku v obci Čab pri Nitre. Firma s francúzskym kapitálom získala od súkromných vlastníkov v lokalite Dvor Lahne päťhektárový pozemok, na ktorom v priebehu šiestich mesiacov vybudovala novú prevádzku na spracovanie plastových výrobkov pre automobilový priemysel.
Podľa projektového manažéra Radoslava Svrčeka preinvestovali viac ako 144 miliónov korún a v prvej fáze vytvorili 50 pracovných miest. Po plnom nábehu výroby firma v trojzmennej prevádzke zamestná takmer 200 ľudí. Vo výrobnom závode je k dispozícii 19 lisov, ktoré ročne spracujú približne 1 800 ton výrobkov.
Hlavným odberateľom závodu bude trnavský závod PSA Peugeot Citroën, ktorému bude dodávať plastové kľučky na dvere a ventilátory. Dôležitým partnerom firmy bude aj automobilka Toyota Peugot Citroën v českom Kolíne, pre ktorý sú určené dverové kľučky do modelov Yago, C1 a 107. "Výhodou závodu je najmä dobrá geografická poloha v blízkosti diaľnice a našich kľúčových odberateľov," povedal Svrček, podľa ktorého pri výbere lokality zohral úlohu aj dostatok kvalifikovanej pracovnej sily so skúsenosťami v plastikárskom priemysle.
V obci Čab, ktorá má iba 700 obyvateľov, je už teraz vysoká koncentrácia priemyselných prevádzok. Najznámejším podnikom je Ceram Čab, ktorý je súčasťou nadnárodného koncernu PPC Insulators. Špecializuje sa na vývoj a výrobu keramických izolátorov na technické účely. Podľa starostu obce Ladislava Mellena majú v tejto lokalite pre ďalších záujemcov k dispozícii viac ako 30 hektárov vhodných pozemkov. Ide o rovinatý terén, s dobrou dopravnou dostupnosťou a možnosťou napojenia na inžinierske siete. Parcely nie sú síce majetkom obce, ale väčšina z nich má pomerne malý počet identifikovaných vlastníkov, ktorí sú pripravení rokovať priamo s investormi a developerskými firmami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:23