StoryEditor

Nový tatranský les má byť odolnejší

21.03.2006, 23:00

Po ukončení spracovania kalamitného dreva chystajú Štátne lesy Tatranského národného parku postupnú obnovu takmer deväťtisíchektárového územia vo Vysokých Tatrách. Tento rok plánujú zrevitalizovať 895 hektárov, z ktorých umelo zalesnia necelú štvrtinu.
Na zalesnenie použije podnik zhruba pol milióna sadeníc smrekovca, borovice, limby, jelše, javora, jaseňa, buka, bresta a brezy. Zastúpenie smreka nepresiahne osem percent a nový les bude podľa lesníkov stabilnejší ako pôvodný.
Prvoradé pri obnove kalamitného územia je vytvorenie takzvaných spevňovacích pásov. Ich úlohou bude odolávať vetru a stabilizovať podklad, hovorí Peter Spitzkopf ml. z odboru starostlivosti o lesy . Tatranský les by sa tak mal časom podobať mozaike, v ktorej sa hlúčik či skupinka stromov budú striedať s plochou ponechanou na prirodzené omladenie.
Stabilita nového tatranského lesa bude závisieť od genetickej vhodnosti semena, ale aj od jeho štruktúry. Snahou lesníkov je vytvoriť druhovo, vekovo, výškovo a plošne rozdielne porasty. "Ak budú na čo najmenšej ploche existovať všetky vekové štádiá lesa, vytvoríme les, ktorý podobnej prírodnej katastrofe, aká sa udiala v roku 2004, možno neodolá, zato sa dokáže oveľa rýchlejšie obnoviť," ubezpečil Ján Marhefka, vedúci strediska genofondu drevín tatranských lesov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 23:30