StoryEditor

Zima zdržala stavbu nákupného centra

28.03.2006, 00:00

V Banskej Bystrici už na jeseň otvoria multifunkčné obchodno-zábavné centrum Europa Shopping Center. Stavalo sa v zime, hoci pre vysoké mrazy nebolo možné dodržať niektoré technologické postupy a práce sa na tri týždne zastavili. Po oteplení nad nulu finišujú stavbári s dokončením hlavných obvodových železobetónových múrov suterénu a začínajú montovať nadzemné betónové steny.
"Výstavba centra teraz pokračuje v rýchlom tempe, aby sme postupne dobehli termíny, ktoré sme museli meniť," uviedol generálny manažér centra Peter Valach. Stavba je rozdelená na štyri samostatné celky. Dokončujú monolitické steny, postupne robia výťahové šachty a šachty schodíšť, pracujú aj na blokoch kín. Práve tie budú z diaľky dotvárať celkový výzor centra.
Tohtoročná dlhá zima skomplikovala dokončenie prvej z dvoch kruhových križovatiek. Výkopové práce sa síce začali v novembri, ale napokon stavbári pripravili len okolie novej, menšej kruhovej križovatky, aby ešte viac neskomplikovali premávku v exponovanom dopravnom úseku. Náklady na výstavbu prvej križovatky dosiahnu takmer 30 miliónov korún. Stavba križovatky nebola viazaná na iné práce, preto jej dokončenie v tomto roku nijakým spôsobom neskomplikuje dokončenie centra.
Viac ako 85 percent plôch v Europa Shopping Center má už svojich nájomcov. Prenájomcom hypermarketu bude spoločnosť Coop Jednota, šesť kín bude v prenájme firmy Istropolis Cinema. Priamo v centre bude mať expozitúry päť bánk, návštevníkom budú k dispozícii nielen obchody, kaviarne, reštaurácie, ale aj veľké fitnescentrum a moderná diskotéka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:30