StoryEditor

Prvá obeť politických sporov

10.03.2003, 23:00

Nemeckí podnikatelia sa už nejaký čas obávajú, že ich americkí obchodní partneri použijú politické nezhody medzi kancelárom Gerhardom Schröderom a prezidentom Georgeom W. Bushom ako dôvod na vypovedanie zmlúv. A prvý prípad je už známy. Je ním saský dodávateľ obuvníckej kože Lederett Lederfaserwerkstoff GmbH, ktorého vedeniu pristála na stole výpoveď kontraktu od jedného z najdôležitejších amerických klientov, spoločnosti Enefo.
"Boli sme veľmi spokojní s kvalitou, so službami a s cenami," cituje z listu časopis Spiegel. Dôvodom pre prerušenie obchodných vzťahov sa však stala "chýbajúca podpora USA zo strany Nemecka". Americká firma mieni nakupovať materiál od domácich výrobcov aj napriek tomu, že budú drahší. Na druhej strane Enefo píše, že po zlepšení politickej klímy sa opäť stane klientom Lederettu. "Tento americký patriotizmus pre nás znamená jedno: na americký trh môžeme na nejaký čas zabudnúť," hodnotí situáciu konateľka Lederettu Grit Kuhntová. Podľa nej sú škody pre Lederett, keďže z celkového obratu v objeme približne 600-tisíc eur stratili zhruba 48-tisíc eur a tento schodok pre nich nebude ľahké vyrovnať.
Ako pre Spiegel potvrdil prezident Americkej obchodnej komory v Nemecku Fred Irwin, ide o prvý prípad bojkotu nemeckých produktov, hoci dúfa, že zostane výnimkou. Na druhej strane však nemôže vylúčiť ďalšie vypovedané zmluvy, hoci otvorené verejné výzvy na bojkot zazneli len jedenkrát, a to z úst kongresmanov Peteho Wilsona a Dennisa Hasterta. Podľa jeho slov americké médiá doteraz žiadali bojkot francúzskych, no nie nemeckých produktov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:05