StoryEditor

Únia chce deliť telekomy

05.06.2007, 00:00
Európska komisia plánuje do konca roka predstaviť reformu trhu elektronických komunikácií. "Regulačné orgány by tak v rámci reformy telekomunikačného sektora mali dostať právomoc funkčne rozdeliť operátorov s výraznou trhovou silou," oznámila eurokomisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová.

Európska komisia plánuje do konca roka predstaviť reformu trhu elektronických komunikácií. "Regulačné orgány by tak v rámci reformy telekomunikačného sektora mali dostať právomoc funkčne rozdeliť operátorov s výraznou trhovou silou," oznámila eurokomisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová.
To by donútilo dominantné spoločnosti, akým je u nás Slovak Telekom, oddeliť divíziu prístupu k sieťam od divízie služieb. Konkrétne legislatívne návrhy by mali Európsky parlament a Rada Európskej únie posudzovať od októbra. Ich cieľom je zvýšenie konkurencie na telekomunikačnom trhu a najmä v sektore širokopásmového pripojenia do internetu.
"Plány Európskej komisie rozširovať právomoci regulačných orgánov nie sú podľa nášho názoru v období, kedy konkurencieschopnosť na telekomunikačnom trhu rastie, opodstatnené. Funkčné rozdelenie (siete a služby) by malo zostať na rozhodnutí samotnej spoločnosti," reaguje na návrh hovorkyňa Slovak Telekomu Jana Burdová.
Podobne hovorca Európskej asociácie telekomunikačných operátorov (ETNO) Thierry Deu pre HN povedal, že pripravovaný návrh v súčasnosti nie je opodstatnený, keďže konkurencia na trhu pevných liniek je postačujúca.
"V oblasti širokopásmového pripojenia do internetu rovnako nie je fixné pripojenie do internetu jediným, ktoré môžu zákazníci využívať. Vo vyspelých európskych krajinách, ako aj krajinách, ktoré sa stali členmi Európskej únie nedávno, je konkurencia na trhu širokopásmového pripojenia do internetu vysoká," tvrdí Dieu, podľa ktorého by pripravovaný regulačný rámec priniesol spoločnostiam, ktoré by museli svoje pevné siete oddeliť od služieb, vyššie náklady.
Podľa hovorcu rakúskeho Telekom Austria Aloisa Schremsa si už dnes môže každý obyvateľ Rakúska vybrať medzi službami troch až piatich operátorov, ktorí majú svoju vlastnú infraštruktúru, a dvomi operátormi využívajúcimi infraštruktúru iných spoločností. "Pri pohľade na rýchlo sa rozvíjajúci telekomunikačný trh je táto iniciatíva anachronizmom," dodáva hovorca rakúskeho Telekomu.
Za scestný až populistický považuje návrh český prevádzkovateľ pevnej siete Telefónica O2. "Česká republika má plne konkurenčné prostredie, ktoré umožňuje každému podnikateľskému subjektu vybudovanie vlastnej telekomunikačnej siete, alebo využívanie našej siete za podmienok daných telekomunikačným úradom," vysvetľuje hovorca českého dominantné operátora Martin Žabka.
Najnovšiu iniciatívu komisárky Redingovej, naopak, vítajú slovenskí alternatívni operátori. "Konkrétna realizácia v podmienkach Slovenskej republiky môže mať ešte väčší prínos pre rast využitia rýchleho internetu, ako v iných krajinách Európy, kde miestne telekomunikačné monopoly už dávno nie sú také chránené, ako je tomu u nás," tvrdí PR manažérka Slovanetu Ivica Hricová.
Ak by regulátor naozaj dosiahol oddelenie poskytovania miestnych vedení od samostatnej spoločnosti a dohliadol by na dodržiavanie rovnakých podmienok a cien pre všetkých hráčov na trhu, podľa Slovanetu by to prinieslo každému operátorovi možnosť ponúkať svoje služby za podstatne výhodnejších podmienok.
"Je veľmi pravdepodobné, že by sa výrazne urýchlila internetizácia Slovenska, ako aj sprístupňovanie veľmi rýchleho internetu na našom území, vďaka čomu by došlo najmä k posilneniu konkurenčného boja na trhu," dodáva Ivica Hricová.
Alternatívny operátor GTS Nextra zastáva názor, že regulácia by bola efektívnejšia, pretože by boli zreteľnejšie nákladové a príjmové toky medzi infraštruktúrnou časťou a obchodnými časťami podnikov. Užívatelia by tak dostali možnosť vybrať si zo širšej ponuky služieb aj v prípade, ak do ich lokality vedie iba prípojka jedného operátora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 21:31