StoryEditor

Schelling začal stavať v Kechneci

30.06.2006, 00:00
Spoločnosť Schelling Slovakia, člen rakúskeho výrobcu zariadení na presné rezanie Schelling Anlagenbau zo Schwarzbachu pri Bodanskom jazere, začal včera v priemyselnom parku v Kechneci pri Košiciach stavať svoj prvý výrobný závod mimo územia svojej materskej firmy.

Spoločnosť Schelling Slovakia, člen rakúskeho výrobcu zariadení na presné rezanie Schelling Anlagenbau zo Schwarzbachu pri Bodanskom jazere, začal včera v priemyselnom parku v Kechneci pri Košiciach stavať svoj prvý výrobný závod mimo územia svojej materskej firmy.
V prvej fáze chce investor preinvestovať päť miliónov eur, čo je takmer 200 miliónov korún a v závode, ktorý bude stáť na piatich hektároch, nájde koncom tohto roka prácu tridsať ľudí. "Jedným z najdôležitejších faktorov pre finálne rozhodnutie o umiestnení investície bola excelentná ponuka pracovnej sily v Kechneci," uviedli včera konatelia Schelling Anlagenbau Stefan Gritsch a Wolfgang Rohner.
V novom závode sa budú vyrábať prevažne komponenty pre produktový rad materskej spoločnosti a jej partnerov, napríklad pre firmy Alpla či Mawera. Investor plánuje začať výrobu v marci na budúci rok. Už teraz však hľadá zručných strojárov, najmä zváračov a kompletizátorov. Na budúci rok sa má zamestnanosť zvýšiť o ďalších desať až dvadsať ľudí.
V prípade pozitívneho vývoja chcú Rakúšania v druhej fáze investície zamestnať ďalších konštruktérov. Gritsch bol včera opatrný pri vyhliadkach investícií pre druhú fázu výstavby závodu. "Ak to bude fungovať, závod rozšírime," reagoval. Dodal, že firma má opciu na ďalšie štyri hektáre pozemkov v priemyselnom parku. Potvrdil, že pred investorským rozhodnutím sa neuchádzali na Slovensku o investičné stimuly. "Vzhľadom na výrazný nárast predaja Schelling Anlagenbau sme vnímali potrebu vybudovať nové výrobné a dizajnérske kapacity," povedal Gritsch.
Schelling bol v decembri minulého roka, keď kúpil v kechneckom priemyselnom parku päť hektárový pozemok, jedenástym investorom. Investíciou najväčší zo súčasných dvanástich investorov je Getrag Ford Transmissions, ktorý v Kechneci preinvestuje asi 300 miliónov eur a bude vyrábať prevodovky s dvojitou spojkou a prevodovky pre motocykle. Gritsch sa včera obrátil na slovenských politikov. "Podporujte projekty závodov v Kechneci, najmä v oblasti infraštruktúry, aby sme mohli naplno využívať výhody podnikania v Kechneci," povedal. Starosta obce Jozef Konkoly potvrdil, že rokovania o výstavbe rýchlocesty z Košíc k slovensko-maďarskej hranici cez Kechnec ešte stále nie sú skončené.

Zástupcovia odberateľov Schelling Anlagenbau – vedúci obchodu spoločnosti Mawera Claus Steurer (zľava) a šéf techniky a operácií firmy Alpla Günter Lehner, spolu so starostom Kechneca Jozefom Konkolym a konateľmi investora Wolfgangom Rohnerom a Stefanom F. Gritschom urobili včera prvé výkopy závodu Schelling Slovakia za päť miliónov eur. Snímka hn/Marián Hutňan

01 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 02 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:46