StoryEditor

Holandský CMF ide na východ Slovenska

31.03.2006, 00:00

Holandská strojárska skupina CMF Group ohlásila svoju prvú investíciu mimo domovskej krajiny. Do stavby závodu pri Rožňave plánuje investovať počas nasledujúcich troch rokov tri milióny eur, čo je v prepočte vyše 110 miliónov korún. Pri výrobe plechov zamestná do konca tohto roka 50 ľudí, v závere budúceho roka však prácu pri zváraní, CNC-rezaní a ďalších zariadeniach na spracovanie ocele môže nájsť až dvesto Slovákov.
Investíciu oznámil majiteľ CMF Group a riaditeľ novozaloženej spoločnosti CMF Slovakia Antoon Janssen. "Som presvedčený, že ľudia, s ktorými sme sa stretli, a pomoc, ktorú nám ponúkli miestne úrady v Brzotíne a Rožňave, nám dajú dobrý základ na úspešné spustenie prevádzky," povedal Janssen.

Prvá zákazka
Otvorenie slovenskej dcérskej firmy predstavuje podľa neho logický krok v strategických plánoch CMF Group. "Na zabezpečenie širokého sortimentu moderných súčiastok z plechov, ktoré sa používajú najmä pri výrobe výrobkov s vysokou pridanou hodnotou, napríklad vysokozdvižných vozíkov, ťahačov a strojov, je CMF Group schopná ešte viac rozšíriť možnosti smerom k svojim zákazníkom," dodal výkonný riaditeľ CMF Group Ben Beljaars.
Slovenská prevádzka bude podľa Janssena v krátkom čase dosahovať ročné obraty na úrovni siedmich až ôsmich miliónov eur, čo je asi 260 až 300 miliónov korún. Beljaars potvrdil, že v stredu firma uzavrela prvú dohodu so zahraničným odberateľom na dodávku špeciálnej rampy pre oblasť dopravy za milión eur. Holandský investor už zamestnáva v prenajatých priestoroch prvých 22 ľudí, ktorí budú do apríla pracovať zatiaľ v jednozmennej prevádzke.

Samospráva sa teší
CMF Group objavil Brzotín pri Rožňave prostredníctvom Centra ekonomického rozvoja, ktoré prevádzkujú oceliarne U.S. Steel Košice. "Pri hľadaní cieľa našej investície v strednej a vo východnej Európe sme sa rozhodovali medzi južným Poľskom, východom Českej republiky, Rumunskom, Ukrajinou a Slovenskom. Pre východ Slovenska sme sa rozhodli pre logistické možnosti regiónu, výšku nákladov, vzdelávacie zariadenia, dostupnosť, kvalifikáciu a zručnosť pracovnej sily, politickú stabilitu a regionálnu politiku rozvoja zahraničnopolitických aktivít," povedal Beljaars.
"Je to veľmi dobrá správa. Každé nové pracovné miesto je pre náš región veľmi dôležité," reagoval na ohlásenú investíciu primátor Rožňavy František Kardoš. V Rožňavskom okrese je dnes bez práce každý štvrtý človek v produktívnom veku.
Investor sľubuje, že ľuďom dá také platy, aby nemuseli za prácou odchádzať do iných regiónov Slovenska alebo do zahraničia. Janssen avizuje aj 13. platy a potvrdil zámer obsadiť vrcholné pozície v CMF Slovakia domácimi manažérmi.

V hre je ďalší investor
"O východné Slovensko prejavujú záujem ďalší investori," povedal výkonný riaditeľ Centra ekonomického rozvoja Juraj Augustín. Naznačil, že o investícii v regióne uvažuje zatiaľ nemenovaný taliansky investor, ktorý chce preinvestovať sto miliónov eur, čo je vyše 3,7 miliardy korún, a zamestnať 500 ľudí.
Holandská CMF Group je sedemnástym investorom, ktorý sa rozhodol pre investíciu na východnom Slovensku prostredníctvom Centra ekonomického rozvoja od jeho vzniku vo februári 2001. "Doterajších šestnásť firiem vytvorí v plnom výkone a v cieľovom stave 2 600 nových pracovných pozícií a preinvestuje vyše 122 miliónov eur," dodal Augustín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:35