StoryEditor

Vista pre firmy je na trhu

30.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Americká spoločnosť Microsoft včera po niekoľkoročnom omeškaní začala dodávky nového operačného systému Windows Vista pre firmy. Vista, ktorá súčasne prichádza na trh aj s novým kancelárskym balíkom Office 2007, sa k bežným zákazníkom dostane až koncom januára 2007.
Uvedenie novej Visty v New Yorku odštartuje šéf Microsoftu Steve Ballmer. Podľa odhadov expertov sa však nový systém bude šíriť pomalšie než Windows XP. Analytici Credit Suisse očakávajú, že v priebehu dvoch rokov si novú Vistu nainštaluje asi tretina všetkých používateľov počítačov, zatiaľ čo pri systéme Windows XP ich za rovnako dlhé obdobie bolo 40 percent.
Pre Microsoft je štart Visty a balíka Office najdôležitejšou udalosťou za posledné roky. Oba programy totiž tvoria viac ako polovicu celkového obratu firmy. Na novej verzii vyše päť rokov pracovali tisíce zamestnancov koncernu a vývoj stál niekoľko miliárd dolárov. Vista je úplne nový operačný systém s modernými bezpečnostnými funkciami. Nové rozhranie systému má zjednodušiť jeho používanie, pričom bude slúžiť aj pre zlepšenú správu dát.
Vista mala prísť na trh už v roku 2004, jej uvedenie sa však stále odkladalo. Naposledy koncern termín odsunul až na koniec januára 2007. Podľa analytickej firmy Gartner môže omeškanie Visty a neúčasť na vianočnom obchode celé odvetvie v tomto roku stáť asi štyri miliardy dolárov, v prepočte asi 107,89 miliardy korún. Výrobcovia počítačov totiž dúfajú, že oživeniu trhu pomôže najmä Vista. O to viac, že operačnú pamäť viac ako jeden gigabajt, ktorú výrobca odporúča pre Vistu, majú len dve tretiny všetkých počítačov v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:30