StoryEditor

Akvizičný kostlivec v skrini VA Techu

29.09.2005, 00:00
Nemecký koncern Siemens spolu s rakúskou skupinou VA Tech kúpil aj kostlivca v skrini, inými slovami nepríjemné prekvapenie. To na seba zobralo podobu hamburskej dcéry z oblasti infraštruktúry Elin EBG, ktorá vykazuje stratu zhruba 70 miliónov eur. O tejto strate Siemens nevedel.

Nemecký koncern Siemens spolu s rakúskou skupinou VA Tech kúpil aj kostlivca v skrini, inými slovami nepríjemné prekvapenie. To na seba zobralo podobu hamburskej dcéry z oblasti infraštruktúry Elin EBG, ktorá vykazuje stratu zhruba 70 miliónov eur. Podľa denníka Die Presse totiž ide o stratu, ktorá bola Siemensu doteraz neznáma.
Riaditeľ Siemens Österreich Albert Hochleitner ju označil za nepríjemne veľkú škodu, ktorú však možno odstrániť. Skutočná výška celkovej škody, súvisiacej so stratou, zatiaľ nie je jasná, pretože hĺbkový audit sa ešte neskončil. "Hamburg je jediná mŕtvola, aspoň podľa našich doterajších poznatkov," skonštatoval Hochleitner. Znalci sektora však nie sú takí optimistickí a očakávajú ďalších ukrytých kostlivcov.
Ako informuje denník Financial Times Deutschland, situáciu zhoršuje fakt, že Siemens sa proti rizikám v súvislosti s akvizíciou nezabezpečil. V prípade, že na svetlo sveta vyplávajú ďalšie straty, musí za ne zaplatiť nemecký koncern. Preto Hochleitner po pondelkovom krízovom zasadnutí vedenia okamžite nariadil internú revíziu celého VA Techu, pričom veľká pozornosť sa bude venovať moskovskému zastúpeniu spoločnosti Siemens Elin. Keďže však VA Tech operuje po celom svete, aj na exotických trhoch ako Vietnam, audit potrvá mesiace. Napriek tomu Hochleitner očakáva, že VA Tech uzatvorí tento rok "s riadnym, pekným a pozitívnym výsledkom".
Siemens Elin pozostáva zo siedmich oblastí, ako sú napríklad technické zariadenia budov, automatizačná technika a pohon, priemyselná a komunálna infraštruktúra. Divízia operuje v Rakúsku a siedmich východoeurópskych krajinách, zamestnáva 5 600 ľudí a vlani vykázala obrat 1,4 miliardy eur.
Hamburg, ktorý so 110 zamestnancami vlani zaznamenal obrat 31 miliónov eur, doplatil na príliš agresívnu expanziu v oblasti technických zariadení budov. Predseda Predstavenstva Siemensu Elin Georg Antesberger však vylúčil trestnoprávne postihy proti bývalému manažmentu. Za Elin bol zodpovedný Klaus Sernetz, ktorý je v súčasnosti šéfom VA Techu a patril k najväčším odporcom akvizície spoločnosti Siemens.
Sernetz odporuje Hochleitnerovmu vyjadreniu, že Siemens nemal počas trvania akvizície možnosť nahliadnuť do účtovných kníh VA Techu a jediné, čo im VA Tech predložil, boli plány. Podľa neho totiž Nemcom túto možnosť ponúkol.
Po akvizícii sa VA Tech rozdelí. Metalurgická divízia VAI a oblasť prenosu a rozvodu energie T&D budú podriadené nemeckej centrále, Elin EBG zostáva v pôsobnosti Siemens Österreich a výroba zariadení pre vodné elektrárne sa na základe nariadenia Európskej komisie predá. Záujem doteraz prejavilo viac než 20 spoločností a Hochleitner očakáva nezávislé ponuky do polovice októbra.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 15:09