StoryEditor

SCA spustil skúšobnú výrobu

21.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Skúšobnú výrobu ultratenkých dámskych vložiek spustila v uplynulých dňoch v závode v Gemerskej Hôrke švédska firma Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA). Začala tak zhodnocovať svoju investíciu za približne 1,5 miliardy korún.
Podľa finančnej riaditeľky slovenskej spoločnosti SCA Hygiene Products Anny Balážovej nový produkt bude vyrábať novozaložená sesterská spoločnosť SCA Hygiene Products Slovakia v Gemerskej Hôrke. Tzv. security fit dámske hygienické vložky sa budú vyvážať najmä na trhy západnej Európy.
Spoločnosť pred realizáciou významnej investície požiadala slovenskú vládu aj o investičné stimuly za 45 miliónov korún. Keďže však celý proces schvaľovania bol zdĺhavý a firma nemohla s investíciou dlhšie čakať, financie nedostala. Nový minister hospodárstva by však po nedávnom rozhodnutí vlády mal ešte o pridelení stimulov s SCA rokovať.
Sedem výrobných liniek, ktoré tento rok v Gemerskej Hôrke nainštalovali, by malo naplno začať vyrábať v polovici budúceho roka. Firma počíta s tým, že vďaka investícii sa zvýšia jej tržby na viac ako päť miliárd korún. Zvýši sa tiež zamestnanosť, a to asi na 500 ľudí.
Až 90 percent hygienických potrieb spoločnosť vyváža, asi polovicu na trhy západnej Európy, zvyšok do Ruska, na Ukrajinu, do Bulharska, Rumunska a Českej republiky. Špecifické inkontinentné výrobky najnovšie exportuje aj do Spojených štátov amerických a Kanady.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:26