StoryEditor

Aerolinky spoplatňujú čoraz viac služieb

05.04.2006, 00:00
Letecké spoločnosti spoplatňujú čoraz viac služieb, ktoré boli až donedávna zadarmo -- spoplatneniu sa pasažier už nevyhne napríklad pri prideľovaní miesta na sedenie, ak má záujem o časopisy alebo noviny alebo požiada o prikrývku
Požiadajte o vankúš alebo prikrývku, aby ste si mohli odpočinúť pri dlhých letoch, a vaše želanie nebude splnené. Alebo, ak si to vaša peňaženka bude môcť dovoliť, môžete si dokúpiť "komfortný balíček" za dva doláre tak, ako je to napríklad v leteckej spoločnosti Air Canada, a vašim želaniam letecký prepravca vyhovie. Podobne vám vyjde v "ústrety" spoločnosť aj v prípade, ak budete požadovať pri kontrole svojej batožiny potvrdenie, za jeho vystavenie zaplatíte tri doláre za batožinu, napísala agentúra Associated Press.
Letecké spoločnosti spoplatňujú čoraz viac služieb, ktoré boli až donedávna zadarmo - spoplatneniu sa pasažier už nevyhne napríklad pri prideľovaní miesta na sedenie, ak má záujem o časopisy alebo noviny alebo požiada o prikrývku, uviedla ABC News.
"Pasažieri budú zmätení a rozčúlení," uviedol Kevin Mitchell, prezident Združenia obchodných cestujúcich. "Rozhodnú sa skončiť lietať? Nie," dodal.

Znižovanie nákladov na úkor pasažierov
Narastajúca konkurencia nízkonákladových leteckých spoločností spolu s vysokou cenou pohonných látok núti viacerých leteckých prepravcov, aby znižovali svoje náklady redukciou poskytovaných služieb alebo ich spoplatňovaním.
Viaceré letecké spoločnosti už napríklad neposkytujú na palube jedlo, ale ak má niekto záujem o menšie občerstvenie, môže si ho kúpiť priamo na palube. Ako uvádzajú viacerí pasažieri, pri dvaapolhodinovom lete vám dnes niektorí leteckí prepravcovia neponúknu ani oriešky. "Pokiaľ však máte záujem, môžete si kúpiť za štyri doláre malé občerstvenie. To je skutočne vydieranie," uviedla Sharon Ansaraová z El Paso, ktorá využíva pri svojich cestách služby spoločnosti American Airlines.
Hovorca American Airlines Tim Wagner v reakcii uviedol, že pasažieri si musia uvedomiť, že ich prioritou by mala byť cena letenky a pokiaľ majú záujem o väčší komfort, musia si ho doplatiť.
Air Canada, ktorá sa len prednedávnom vyhla bankrotu, sa rozhodla namiesto zrušenia niektorých služieb pristúpiť k ich spoplatneniu, uviedla hovorkyňa aeroliniek Isabelle Arthurová.
Ďalší americký prepravca American Eagle začal začiatkom tohto roka spoplatňovať nealkoholické nápoje na palube. Ich klienti ich odmietali za nápoj zaplatiť jeden dolár, preto spoločnosť od svojho zámeru neskôr ustúpila.

Pohodlie len pre "vyvolených"?
Zmeny sa týkajú aj objednávania leteniek. Ak sa rozhodnete rezervovať si letenku prostredníctvom priameho kontaktu so zamestnancom leteckej spoločnosti, vaša letenka sa predraží o päť až desať dolárov. Aj preto je výhodnejšie ich objednávanie cez internet.
Pasažieri sa budú musieť vyrovnať aj s tým, že mnohé letecké spoločnosti znížia povolenú veľkosť a hrmotnosť batožín, keď sa ešte nemusí platiť zvláštny príplatok. Vo väčšine aeroliniek dnes pasažieri zaplatia minimálne 25 dolárov za batožinu, ktorej hmotnosť presahuje 25 kilogramov a za každú tretiu batožinu zaplatí cestujúci 80 dolárov navyše, napísal The Daily Traveler. Niektoré spoločnosti dokonca spoplatňujú aj rezervované sedadlá s väčším priestorom na nohy či sedadlo pri uličke. A čo bude ešte nasledovať, poplatok za toalety?, pýta sa na svojej internetovej stránke USA TODAY.
Ešte stále sú medzi leteckými prepravcami aj výnimky, napríklad spoločnosť Southwest, ktorá má v USA viac klientov než ostatné domáce spoločnosti, zatiaľ nespoplatnila štandardné služby na palube, príplatky požaduje pri batožinách prekračujúcich stanovenú hmotnosť. "Nealkoholické nápoje, jedlo, zmena letenky a balíček praclíkov je stále v cene letenky," informoval hovorca spoločnosti Ed Stewart.

Chcete pohodlne lietať, priplaťte si
Northwest Airlines - za sedadlo v uličke alebo pri únikovom východe poplatok 15 dolárov
- za viac priestoru na kolená poplatok 1,15 až 2,50 dolára
Virgin Atlantic - za sedadlo pri únikovom východe pri transatlantických letoch poplatok 75 dolárov
American Eagle - nealkoholický nápoj za jeden dolár (po skúške v januári spoločnosť poplatky zatiaľ zrušila)
Air Canada - za vankúš pri dlhých cestách poplatok dva doláre
United Airlines - za sedadlo s väčším priestorom na nohy poplatok 24 až 99 dolárov
American Airlines - malé občerstvenie za štyri doláre (výnimku majú tí, ktorí so spoločnosťou nalietali viac než 40 233 kilometrov ročne)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:34