StoryEditor

Hollywoodskych filmových bossov vyšetruje FBI

27.06.2006, 00:00

Brad Grey (48) a Ron Meyer (62) sú vraj príkladom bezohľadnosti dnešného Hollywoodu. Ich prepojenie na Anthonyho Pellicanoa obvineného z odpočúvania celebrít a nelegálneho získavania informácií zneužívaných v súdnych procesoch otriasa americkým filmovým priemyslom, napísal LA Weekly.
Greyovi, šéfovi spoločnosti Paramount Pictures a Meyerovi, prezidentovi Universal Studios, sa podľa vyšetrovateľov údajne podarilo dostať na súčasný vrchol len vďaka spolupráci s ich dlhoročným priateľom Pellicanom, napísala agentúra AP:

Nikdy sme nevyužívali služby Pellicanoa

Hoci ani voči jednému z nich nebolo zatiaľ vznesené konkrétne obvinenie, nechcená pozornosť prišla v najnevhodnejšom čase. Grey sa v súčasnosti usiluje oživiť profitabilitu Paramountu, zatiaľ čo Meyer chce pre svoju spoločnosť Universal získať spoľahlivých majiteľov.
"Prešetrovanie ich vzťahov s obvineným môže negatívne ovplyvniť ich súčasné snahy," upozornil mediálny analytik Harold Vogel.
Greya aj Meyera už FBI vypočúvala, obaja však akékoľvek obvinenia o ich spolupráci Pellicanoom popierajú. Podľa vyjadrenia ich hovorcov bol vzťah medzi nimi a obvineným len priateľský, ale nikdy spolu "neobchodovali".
Do akej miery však zostalo len pri priateľstve, to sa teraz usilujú úrady zistiť. Podľa záznamov vyšetrovateľov sa Meyer a Peliccano poznali viac než desať rokov. V tom čase Meyer ponúkol Pellicanoovi, že zaplatí školné pre jeho autistického syna a navštívil ho dokonca aj vo väznici, kde si odpykával dvaapolročné väzenie za nelegálne držanie výbušnín.

Dobrá povesť hollywodskych bossov je naštrbená

V prípade Pellicano už bolo zadržaných 14 ľudí, šiesti z nich boli obvinení z rôznych trestných činov vrátane konšpirácie a podvodu spáchaného za pomoci elektronickej komunikácie. Pellicano bol okrem iného obvinený z odpočúvania hollywoodskych hviezd, napríklad Sylvestera Stalloneho alebo z podplácania policajtov, ktorí pre neho preverovali vo federálnej databáze údaje o ďalších hviezdach, napríklad o komediálnom hercovi Garrym Shandlingovi a Kevinovi Nealonovi.
Vyšetrovatelia sa preto zaujímajú najmä o spory vedené voči Greyovi, pretože jeho obhajca Bertram Fields dokázateľne využil služby Pellicanoa. V jednom z prípadov Shandling obvinil Greya a svojho bývalého manažéra z brania neprimerane vysokých provízií a odmien z filmového hitu Šou Larryho Sandersa. V tomto prípade poskytol Pellicano Greyovmu advokátovi o Shandlingovi informácie, ktoré nelegálne získal priamo z federálnej databázy.
Meyer sa s Pellicanoom stretol pred 11 rokmi a ich priateľstvo sa naplno rozvinulo práve v čase, keď Meyera vymenovali za prezidenta Universal. Podľa informácií vyšetrovateľov Meyer využíval Pellicanoove služby pri získavaní peňazí na rôzne účely.
Grey a Meyer si vybudovali svoju povesť mimoriadnou schopnosťou vyhľadávať nové talenty. Grey stojí za úspešnými projektmi, ako sú napríklad úspešný seriál Sopranovci alebo filmová séria Scary Movie. Meyer je spoluzakladateľom umeleckej agentúry, ktorá má zmluvy aj s takými hviezdami, ako sú Tom Cruise, Al Pacino alebo Warren Beatty. Odkedy Meyer prevzal vedenie v Universal Studios, štúdio prešlo rukami troch vlastníkov -- kanadskou firmou Seagram Co, francúzskou spoločnosťou Vivendi a v súčasnosti patrí pod NBC.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:29