StoryEditor

Ford zatvorí päť závodov

04.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Americká automobilka Ford Motor pravdepodobne zatvorí päť závodov, ktoré zamestnávajú spolu asi 7 500 pracovníkov.
Spoločnosť Ford podľa všetkého zatvorí americké montážne závody v St. Louis, Atlante, St. Paul, ako aj závod na výrobu častí motora vo Windsore a závod v meste Cuautitlan v Mexiku, ktorý montuje nákladné autá. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie, ktoré priniesol americký denník Wall Street Journal. Ako sa uvádza v denníku, plány na zatvorenie závodu ešte nie sú konečné a môžu sa zmeniť.
Producent vozidiel Ford čelí, podobne ako ostatné americké automobilky, prehlbujúcej sa finančnej kríze. Vedenie spoločnosti sľúbilo, že na budúci rok zverejní plán radikálnej reštrukturalizácie činností v Severnej Amerike. Spoločnosť za tretí štvrťrok zaznamenala stratu 284 miliónov dolárov, čo je v prepočte viac ako deväť miliárd korún. November bol už tretí mesiac za sebou, keď jej predaj klesol, a to až o 18 percent. Spoločnosť zároveň znížila prognózy výroby na štvrtý kvartál tohto a prvý kvartál nasledujúceho roku. V novembri automobilka oznámila, že v rámci reštrukturalizácie plánuje zrušiť 4 000 nevýrobných pracovných miest, čo predstavuje desať percent zo všetkých manažérskych postov, ktoré má v Severnej Amerike. Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 02:43