StoryEditor

Skupina E.ON vstúpila do boja o Endesu

21.02.2006, 23:00
Nemecká energetická spoločnosť E.ON včera vstúpila do boja o španielsku firmu Endesa s novou vyššou ponukou 29,1 miliardy eur (35 miliárd dolárov). Týmto krokom chce z boja o získanie španielskeho konkurenta odstaviť ďalšieho záujemcu, domácu spoločnosť Gas Natural, a vytvoriť poprednú elektrárenskú a plynárenskú skupinu na svete.

Bratislava (hn/el, ČTK, SITA)
Nemecká energetická spoločnosť E.ON včera vstúpila do boja o španielsku firmu Endesa s novou vyššou ponukou 29,1 miliardy eur (35 miliárd dolárov). Týmto krokom chce z boja o získanie španielskeho konkurenta odstaviť ďalšieho záujemcu, domácu spoločnosť Gas Natural, a vytvoriť poprednú elektrárenskú a plynárenskú skupinu na svete, informovala britská mediálna spoločnosť BBC.
Celková hodnota transakcie je 55,2 miliardy eur, z nich tvoria finančné záväzky Endesy, nerealizované splátky a menšinové podiely 26,1 miliardy eur.
Španielska vláda ešte začiatkom februára prisľúbila Endesu domácej spoločnosti Gas Natural za 22,5 miliardy eur, španielskemu producentovi elektrickej energie sa však ponuka vidí príliš nízka a už od začiatku sa stavia proti nej. Vyššia ponuka od E.ON by tak mohla byť pre Endesu záchranou.
"Pred oznámením novej ponuky sme mali niekoľko rozhovorov s vedením španielskej spoločnosti," uviedol generálny riaditeľ E.ON Wulf Bernotat a potvrdil tak priateľský charakter ponuky.
V prípade úspešného prevzatia by sa aktivity nemeckej spoločnosti rozšírili do Španielska, Talianska a Latinskej Ameriky.
Do procesu však ešte stále môže zasiahnuť španielska vláda, ktorá vlastní v Endese tzv. zlatú akciu, a práve tá jej umožňuje zablokovať celú transakciu. Podľa španielskeho ministerstva priemyslu sa však kabinet ešte nerozhodol, či túto možnosť využije. Ako ďalej ministerstvo informovalo, španielska vláda ešte nevie, ako sa situácia vyvinie, pričom španielsky kabinet disponuje zlatou akciou v Endese do júna 2007 a dovtedy tak môže uplatniť svoje veto.
E.ON verí, že transakcia zlepší jeho zisky hneď od prvého roku po dokončení transakcie a že jeho plány nezmarí negatívne rozhodnutie antimonopolných úradov. Banka Dresdner Kleinwort Wasserstein upozornila, že E.ON musí očakávať možné politické komplikácie.
Podľa Bernotata má spoločnosť na kontrakt úverové garancie od popredných bánk a zváži zvýšenie kapitálu maximálne o desať percent. Po transakcii nemecká spoločnosť neuvažuje o predaji akéhokoľvek majetku Endesy a chce pokračovať v jej naplánovaných investíciách.
V roku 2005 sa prevádzkový zisk spoločnosti E.ON zvýšil o osem percent na 7,3 miliardy eur a jej čistý zisk vďaka predaju niektorých aktív vzrástol o 71 percent na 7,4 miliardy eur. K nárastu zisku prispelo predovšetkým zvyšovanie veľkoobchodných cien elektriny a rast produkcie hydroelektrární v Škandinávii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:33