StoryEditor

Nový investor smeruje do Lučenca

10.08.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR
O stavbu závodu na výrobu drobných strojných súčiastok pre automobilový priemysel v priemyselných parkoch v Lučenci, Poltári alebo v Tomášovciach javí záujem kórejsko-francúzska spoločnosť.

O stavbu závodu na výrobu drobných strojných súčiastok pre automobilový priemysel v priemyselných parkoch v Lučenci, Poltári alebo v Tomášovciach javí záujem kórejsko-francúzska spoločnosť. Zástupcovia firmy by na Slovensko mali pricestovať ešte tento mesiac a rozhodnúť sa pre partnera.
Spoločnosť chce podľa starostu Tomášoviec Karola Dovalu zamestnať asi 150 ľudí. Zamestnanosť by sa však podľa odbytu mohla postupne zvyšovať. Výroba v závode má byť ekologicky čistá. Výrobky by putovali najmä do zahraničných automobiliek, ktoré vyrábajú na Slovensku.
Výhodou Tomášoviec sú už vysporiadané pozemky na zelenej lúke v blízkosti cesty Zvolen -- Košice. "K dispozícii máme tridsať hektárov, investor potrebuje len päť," uviedol Dovala.
Investor rokoval o možnostiach investovať aj s vedením mesta Lučenec. Primátor Lučenca Milan Marko už na jednom z predchádzajúcich zastupiteľstiev informoval poslancov o potrebe viazať v rezervnom fonde mesta päť miliónov korún na podporu potenciálneho investora.
"Investor je posmelený tým, že v našom parku už vyrába opierky sedadiel automobilov americká spoločnosť Johnson Controls," uviedol Marko. V súčasnosti tam pracuje asi 65 zamestnancov. Predpokladá sa, že do konca budúceho roku bude v tomto závode pracovať okolo 340 ľudí.
V Poltári by mohol závod vyrásť v blízkosti areálu bývalej tehelne. Mesto už na budovanie priemyselného parku s rozlohou 24 hektárov požiadalo o finančnú podporu 80 miliónov korún. Podporu žiada v rámci sektorového operačného programu rozvoj regiónov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 00:23