StoryEditor

Na Gemeri čakajú investora

04.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Aj keď sa samospráve v Rimavskej Sobote dosiaľ do mesta nepodarilo pritiahnuť väčšieho investora, všetko nasvedčuje tomu, že tento rok by mohol všetko vynahradiť. Radnica čaká na investíciu talianskej firmy Campagnaro Elettrotecnica Treviso, ktorá má odkúpiť areál bývalej tabakovej továrne.
Talianska spoločnosť vyhrala už vlani verejnú súťaž na odpredaj prebytočného majetku vo vlastníctve štátu. Objekt vlastnilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré v ňom malo vybudovať väznicu. Obyvatelia mesta sa však v referende postavili proti. Predaj areálu za 40,8 milióna schválila na konci minulého roku vláda.
Campagnaro v týchto priestoroch plánuje vyrábať komponenty do elektrotechnického vybavenia pre bielu techniku výrobcov Siemens, Emerson a Whirlpool. Do dvoch rokov by mala firma zamestnať dvesto ľudí.
Záujem prísť do Rimavskej Soboty prejavila aj bratislavská firma Slovakia Synergy, ktorá by na Gemer chcela presťahovať svoje sídlo. V novej firme Synergy Glass by chcela vyrábať polotovary pre bižutériu a výhľadovo aj svietidlá. Zamestnať by dokázala asi 350 ľudí. Primátor mesta Štefan Cifruš tvrdí, že spoločnosť dosiaľ nepotvrdila svoj záujem.
Mesto pôvodne ponúkalo firme priestory bývalých kasární. Tie sú však stále majetkom ministerstva obrany. Podľa Cifruša ich mesto chce získať, a to bezodplatným prevodom. Primátor už požiadal o stretnutie s predsedom ĽS-HZDS a poslancom parlamentu Vladimírom Mečiarom s cieľom hľadania spôsobu urýchleného prevodu kasární do majetku mesta. Alternatívou pre sklárskeho investora by bol prenájom priestorov bývalého výrobného družstva Rimavan.
Podľa primátora by v januári mali rokovať aj s čínskymi, indickými a nemeckými investormi, ktorí prejavili o mesto záujem prostredníctvom vládnej investičnej agentúry SARIO.
Na pôde mestského úradu sa na konci uplynulého roku uskutočnilo aj rokovanie s nemeckou strojárskou firmou zo Stuttgartu. Tá sa zaujíma o časť pozemku s rozlohou päť hektárov, ktorý mal pôvodne dostať Dräxlmaier. Ten však vlani presunul investíciu do Rumunska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 13:27