StoryEditor

Ruský tlak na Shell pokračuje

19.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Holandsko-britský koncern Royal Dutch/Shell podľa ruskej generálnej prokuratúry porušil zásady ochrany prírody v projekte Sachalin-2, ktorého cieľom je sprístupnenie ložísk ropy a plynu v príbrežných vodách ostrova.
Analytici sa domnievajú, že cieľom tohto dlhotrvajúceho tlaku na koncern nie je úsilie zbaviť ho licencie alebo zastaviť projekt, ale urýchliť vstup štátneho monopolu Gazprom, ktorý má záujem o 25-percentný podiel. Shell má v projekte 55 percent, japonský Mitsui 25 percent a Mitsubishi 20 percent.
Sachalin-2 dáva už takmer pol roka denne po 70 000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy. Jej ťažba sa však zvýši na dvojnásobok, keď budú v prevádzke všetky ťažobné plošiny a potrubia k ropnému terminálu.
Na Sachaline sa buduje aj najväčšie technologické zariadenie na skvapalňovanie plynu. Jeho ročná kapacita dosiahne 9,6 milióna ton.
Náklady na projekt boli asi o desať miliárd dolárov, v prepočte takmer 300 miliárd korún, vyššie, než sa predpokladalo. V dôsledku vyšších nákladov a celkovej náročnosti projektu príde prvý plyn k spotrebiteľom až v lete 2008, teda asi o pol roka neskôr, než sa pôvodne plánovalo.
Za všetkým stoja ruskí ochrancovia prírody, ktorí požiadali súd, aby rozhodol, že projekt sa uskutočňuje v rozpore so zásadami o ochrane životného prostredia. Ochrancovia pritom odstúpili od svojho predchádzajúceho názoru, podľa ktorého tvrdili opak. Súd sa začne zaberať podaním environmentalistov 21. septembra.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 13:54