StoryEditor

SABMiller zvýši v Topvare kapacitu

29.03.2006, 00:00
Výšku investícií zatiaľ investor nespresnil. Od ovládnutia Pivovaru Šariš u nás preinvestoval jeden a pol miliardy korún.

Juhoafrická pivovarnícka spoločnosť SABMiller oznámila, že po jej kapitálovom vstupe bude topoľčiansky pivovar Topvar rozvíjať. SABMiller ohlásil investície do moderných výrobných technológií, ktoré zvýšia kapacitu pivovaru zo súčasných sedemstotisíc na milión hektolitrov ročne. "Plánovaná výška investícií bude predmetom ďalších analýz," povedal Imrich Havriš, generálny riaditeľ Pivovaru Šariš, ktorý patrí tiež patrí pod skupinu SABMiller.
"Dúfame, že pomocou vstupu SABMilleru do Topvaru sa nám podarí vybudovať silnejší podnik a Topvar sa stane kľúčovou značkou na Slovensku," uviedol generálny riaditeľ topoľčianskeho pivovaru Peter Vendelín. Uvedomenie si potreby zahraničného investora prišlo po dlhšej stagnácii pivovaru Topvar, ale aj slovenského pivovarníctva.
Topvar si dlho udržiaval pozíciu podniku s čisto slovenským kapitálom. Topoľčiansky pivovar vyrobil v uplynulom roku 521-tisíc hektolitrov piva, v tomto roku plánuje zvýšiť objem výroby o 35-tisíc hektolitrov. "Výroba závisí od počasia a od letnej sezóny," dodal Vendelín.
"SABMiller už má skúsenosti s investovaním v strednej a vo východnej Európe. Chceme upevniť a posilniť značku Topvaru," uviedol Mike Short, generálny riaditeľ Plzeňského Prazdroja, ktorý je tiež členom skupiny SABMiller. Investície neobídu ani zamestnancov pivovaru. "Nemalé peniaze vynakladáme na odborné vzdelávanie pracovníkov," informoval Short.
SABMiller pôsobí na Slovensku prostredníctvom Pivovaru Šariš. Koncern sa stal jedným z najväčších investorov na východe Slovenska, keď do Šarišu napumpoval viac ako jeden a pol miliardy korún. Momentálne má Šariš vyše štvrtinový podiel na trhu.

01 - Modified: 2003-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S Aligátorom skončili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:04