StoryEditor

Internet zaplnil námestia a letiská

12.05.2006, 00:00

Michal sa vracal zo služobnej cesty, pristál v noci na viedenskom letisku a potreboval sa vrátiť do Bratislavy. Zapol mobil, že si zavolá bratislavský taxík, no po pár sekundách aparát signalizoval vybitú batériu. Michal teda vytiahol notebook a zadarmo sa pripojil na internet. Vyťukal adresu slovenského chatu a poprosil neznámych ľudí, aby mu zavolali taxík na Schwechat. Po chvíľke mu niekto z chatu oznámil: "Taxík je na ceste."
V šťastnom návrate pomohla Michalovi služba Wi-Fi (Wireless Fidelity), ktorú možno bezplatne využiť aj na viedenskom letisku. Pomocou nej sa môže ktokoľvek s notebookom pripojiť na internet, odosielať a prijímať e-maily priamo z miesta, ktoré je pokryté signálom.

Bez káblov a modemov
Na využitie služby bezdrôtového verejného prístupového bodu nie sú potrebné žiadne káble či telefónna zásuvka, bez ktorých by klasické pripojenie na internet nebolo možné. Netreba ani modem. Stačí mať notebook vybavený Wi-Fi prijímačom, nájsť si miesto, ktoré je pokryté signálom, pohodlne sa usadiť a pripojiť sa.
Wi-Fi bolo pôvodne navrhnuté pre bezdrôtové zariadenia a lokálne siete, ale dnes predstavuje jednoduché, pohodlné a najmä bezplatné pripojenie na internet. Postupom času si výhody Wi-Fi začali uvedomovať aj výrobcovia výpočtovej techniky a moderné notebooky majú Wi-Fi prijímače zabudované automaticky.

Nový notebook alebo anténa
Ľudia pomaly prichádzajú na chuť pohodlnému pripojeniu. "Zákazníci si kupujú notebooky, v ktorých je zabudovaný Wi-Fi prijímač, čoraz častejšie. Trend v tejto oblasti bude ešte určite rásť," tvrdí Milan Nemeš, predajca výpočtovej techniky spoločnosti Shark Computers v Bratislave.
Výrobcovia elektroniky musia rozmýšlať dopredu, a tak sa stihli pripraviť aj na tých, ktorí kúpu nového Wi-Fi notebooku nemajú v pláne. Existuje totiž zariadenie, tzv. USB Wi-Fi anténa, ktoré stačí jednoducho pripojiť k počítaču alebo notebooku. Zariadenie Wi-Fi USB predáva každý obchod s výpočtovou technikou a stojí približne 990 korún.

Internet na námestiach
Wi-Fi technológiu u nás najviac využívajú poskytovatelia alternatívneho pripojenia na internet. Obľúbili si ju aj firmy, ktoré často menia rozloženie počítačov v kanceláriách, napríklad na firemných poradách, každý notebook je vybavený Wi-Fi kartou, na stôl sa položí prístupový bod (AP-acces point). Ten vydáva signál, ktorý karta prijíma.
Nový trend zachytili aj domácnosti. Za 500 korún mesačne tak môže mať domácnosť internet bez zbytočných káblov a na rôznych miestach. Navnadiť na kúpu Wi-Fi ich majú akcie internetových providerov, ktorí svojím signálom zaplnia verejné priestranstvá, napríklad námestia.
V celom svete nastal rozmach hot-spotov, teda miest, ktoré sú pokryté signálom bezdrôtovej siete. Dnes sa počet hotspotov v západnej Európe môže rátať na tisícky. Na Slovensku je však situácia iná. Väčšina takýchto miest je sprístupnená iba za poplatok. Zadarmo poskytuje internet len bratislavský magistrát a niektoré kaviarne, hotely či nákupné centrá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:43