StoryEditor

Ukrajine patrí siedme miesto na svete

04.10.2005, 00:00
Ukrajina si drží vo výrobe ocele stabilné siedme miesto na svete. Podľa medzinárodného inštitútu železa a ocele IISI ukrajinské metalurgické závody vyprodukovali od januára do júla tohto roka takmer 22 miliónov ton ocele.
Ukrajina si drží vo výrobe ocele stabilné siedme miesto na svete. Podľa medzinárodného inštitútu pre železo a oceľ IISI ukrajinské metalurgické závody vyprodukovali od januára do júla tohto roka takmer 22 miliónov ton ocele. Je to medziročne o 2,1 percenta menej. Zároveň to znamená 3,5 percenta svetovej výroby tejto komodity. V 61 štátoch sveta s podielom 98 percent na celkovej výrobe ocele stúpla jej produkcia za sedem mesiacov o 6,9 percenta na viac ako 636 milióna ton.
Ukrajina sa dohodla s Európskou komisiou na zvýšení kvóty na dodávky svojej železiarskej produkcie do EÚ v tomto roku o 34 percent, čo predstavuje dovedna 980-tisíc ton. V roku 2006 môže vývoz ocele z Ukrajiny dosiahnuť jeden milión ton. Kvóta pre Ukrajinu pre železiarsky export proporčne vzrastie aj po znížení ukrajinského vývozného cla na odpad z tmavých kovov. Tá v súčasnosti predstavuje 30 eur za tonu. Pri úplnom zrušení vývozného cla by kvóta stúpla o 43 percent. Kyjev a Brusel sa dohodli liberalizovať oceľový obchod po vstupe Ukrajiny do Svetovej obchodnej organizácie.
Donecká spoločnosť System Capital Management (SCM) sa rozhodla získať cez holandskú firmu Metinvest 100-percentný podiel vo švajčiarskej spoločnosti Leman Commodities, ktorá sa zaoberá obchodovaním so železiarskou produkciou. K transakcii by malo dôjsť už tento mesiaci po súhlase antimonopolných úradov Európskej komisie a Švajčiarska. SCM medzitým prerušila účasť v tendri na predaj 46 percent akcií najväčšej tureckej oceliarne v Erdemire.
Industriaľnyj sojuz Donbasa získal maďarskú oceliareň Dunaferr v Dunaújvárose a prostredníctvom nej aj železiareň Diósgyőr v Miškovci.


Najväčší výrobcovia ocele (za prvých sedem mesiacov tohto roka)
1. Čína

194 mil. ton

2. Japonsko

66 mil. ton

3. USA

54,5 mil. ton

4. Rusko

37 mil. ton

5. Kórejská republika

27,5 mil. ton

6. India

22 mil. ton

7. Ukrajina

22 mil. ton

8. Taliansko

17 mil. ton

9. Turecko

12 mil. ton

10. Taiwan

11,5 mil. ton

Zdroj: IISI

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 04:47