StoryEditor

Podvody cez čipové karty

05.02.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Popri požičiavaní aut sa v Nemecku teší veľkej obľube aj požičiavanie čipových kariet zdravotných poisťovní. Vyzerá to asi takto: Pacient ide s požičanou kartou poisťovne k lekárovi a nechá sa zadarmo vyšetriť. No a tí poctiví sú opäť tí hlúpi. Všade sa začína hovoriť o vysokých nákladoch na zdravotníctvo. Zaujatí ľudia si však len jednoducho prehadzujú medzi sebou "čierneho Petra". Združenie zmluvných lekárov, ktoré je ako nositeľ nákladov medzi podozrivými, si našlo nového páchateľa. Pacientov, ktorí nie sú poistení a chodia k lekárom s cudzími čipovými kartami. Ako uviedol časopis Spiegel s odvolaním sa na Združenie zmluvných lekárov v Bavorsku, prostredníctvom požičaných zdravotných čipových kariet vzniká nemeckému zdravotníctvu ročne škoda vo výške približne 1 mld. eur.
Podvodníci majú pri čipových kartách rôzne techniky. Buď používajú spoločnú kartu viaceré osoby, ktoré nie sú zákonne poistené, tzv. prenosnú kartu, alebo si ju požičiavajú od svojich príbuzných návštevníci zo zahraničia, ktorí sa potom nechajú v Nemecku vyšetriť. Vzhľadom na to, že údaje o používaní poisťovacích kariet zverejnili len zdravotné poisťovne v Bavorsku, museli sa tieto informácie prepočítať aj z hľadiska celého Nemecka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:15