StoryEditor

Na trhu plastových okien je silná konkurencia

08.08.2005, 00:00
Po vstupe Slovenska do Európskej únie obohatili náš trh nové stavebné materiály a výrobky. Zostrená konkurencia a širšie možnosti výberu stlačili ceny dolu. To sa dotklo aj slovenských výrobcov plastových okien. Vlani na jar sa na trh dostali okná z Poľska, ktoré boli oproti slovenským lacnejšie v priemere o 20 až 25 percent.
Po vstupe Slovenska do Európskej únie obohatili náš trh nové stavebné materiály a výrobky. Zostrená konkurencia a širšie možnosti výberu stlačili ceny dolu. To sa dotklo aj slovenských výrobcov plastových okien. Vlani na jar sa na trh dostali okná z Poľska, ktoré boli oproti slovenským lacnejšie v priemere o 20 až 25 percent.
"Tlak poľských konkurentov nepominul, naopak, etablovali sa u nás a majú zastúpenie takmer v každom väčšom meste. Odhadujeme, že spolu s maďarskými výrobcami, ktorí prenikli najmä na juh Slovenska, obsadili viac ako 20 percent trhu," hovorí konateľ a majiteľ banskobystrickej spoločnosti Stavex-plast Peter Rusko. Zmenil sa len cenový rozdiel, ktorý klesol v priemere na 15 percent. Dovozcovia totiž ceny mierne zvýšili a domáci výrobcovia zasa znížili svoje marže. Tie sú teraz od päť do desať percent.
Podobné skúsenosti má aj Marek Kráľ z prievidzského Inconu.
Kráľ upozorňuje, že kvalitné slovenské i poľské okná sú z rovnakých komponentov, rozdiel je hlavne v kvalite montáže, záručnom a pozáručnom servise. Aj v Poľsku je dosť certifikovaných výrobcov, ich cena je však potom porovnateľná s cenami slovenských výrobcov. Pozor si podľa neho treba dávať hlavne na malých poľských, ale i slovenských priekupníkov, ktorí z ponuky na poľskom trhu vyberajú výlučne podľa ceny, čo sa odráža aj na kvalite.
Na prvý pohľad cenovo výhodné okno môže byť vyrobené z plastového profilu s tenšími stenami, nemusí obsahovať oceľovú výstuž, izolačné sklo môže mať horšie parametre ako je deklarované. V lacných oknách sa tiež používajú jednoduchšie kovania s menším počtom uzatváracích bodov.
"Okno nie je spotrebný tovar. Predstavuje nemalú investíciu. Ak je nekvalitné, nedá sa len tak ľahko vyhodiť ako pokazené maslo či deravé ponožky. Neexistuje vysoká kvalita za nízku cenu," hovorí predseda združenia výrobcov okien Slovokno Peter Kuruc. Konkurenčný tlak je podľa neho aj na niečo dobrý. Nevydržia ho firmy, ktoré vyrábajú na kolene, nemajú certifikáty a predávajú načierno bez DPH.
Silní hráči svoje firmy rozvíjajú a zvyšujú výrobu. Novú výrobnú halu postavila firma Slovaktual z Pravenca. Jej obrat za rok 2004 dokonca po prvý krát v 15-ročnej histórii firmy prekročil 400 miliónov korún. V závere vlaňajška otvoril novú výrobnú prevádzku aj banskobystrický Stavex-plast, svoju pozíciu lídra naďalej posilňuje aj prievidzský Incon.
V SR pôsobí približne 250 výrobcov okien, ktorí ročne dodajú na trh približne 800-tisíc okien. Z toho zhruba 55 percent sú plastové, 35 percent drevené a zvyšok hliníkové okná.

Najdôležitejšia je priepustnosť tepla
Pri výbere plastových okien je na Slovensku ešte stále rozhodujúca cena. Budúci užívateľ by však mal vedieť, čo kupuje. Najdôležitejšou informáciou je súčiniteľ prestupu tepla. Udáva tepelnú stratu v zimnom období cez jeden štvorcový meter okna. Čím je táto hodnota nižšia, tým má konštrukcia lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Druhou základnou informáciou je kvalita a druh tesnení medzi rámom a krídlom. Ďalším faktorom je druh kovania okna, ktoré sa hodnotí podľa stupňa bezpečnosti, ako i spôsob upevnenia okna do stavebnej konštrukcie. Dôležité je aj to, či cena zahŕňa osadenie parapetov, klampiarskych výrobkov a murárskych "vysprávok".

Najväčší slovenskí výrobcovia plastových okien (ročný obrat od 40 do vyše 400 miliónov korún)

1.

Noves-okná, Spišská Nová Ves

2.

Slovaktual, Pravenec

3.

Incon, Pievidza

4. 

Finestra, Zlaté Moravce

5.

HSF, Malacky

6.

Uniteam Trede, Ivanka pri Dunaji

7.

Kalypso, Bratislava

8. 

Hesta, Prešov

9.

Hertop, Topoľčany

10. 

Stavex- Plast, Banská Bystrica

11.

Inteco, Komárno

12.

KC Multiplast, Žilina

 Zdroj: Slovokno
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 14:50