StoryEditor

Navŕtali morskú termálnu vodu

15.05.2007, 00:00

Pri Lučenci vzniká jedinečný projekt Novolandia. Pol druha kilometra hlboký vrt pri obci Rapovce priviedol na povrch takmer 50 stupňov teplú slanú vodu. Navŕtala ju žilinská spoločnosť Ingeo, ktorá začala s prácami vlani v novembri. Vrtné práce stáli takmer 60 miliónov korún.
"Zloženie vody aj jej množstvo sú nad očakávania," uviedol Vladimír Červenák, majiteľ 1. Geotermálnej spoločnosti, ktorá je spoluinvestorom projektu. Za sekundu vyteká z vrtu dvadsať litrov, čo bohato postačí pre potreby aquaparku aj na vykurovanie bytov. V jednom litri vody je 20 gramov soli a podľa odborníkov je pozostatkom prehistorického mora.
Termálny park by mal vyrásť päť kilometrov od Lučenca a je najväčším projektom cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji s cezhraničným dosahom. Samospráva spolu so súkromnými firmami chce naň získať prostriedky z eurofondov. Celkové náklady na výstavbu 20-hektárového areálu s desiatimi bazénmi, ubytovacími zariadeniami, športoviskami a doplnkovými službami, s dennou návštevnosťou do 5 000 osôb, sa odhadujú na miliardu korún. Ďalšia fáza projektu počíta s využitím teplej vody na vykurovanie bytov v Rapovciach a Lučenci.
Investorom Novolandie je Novohradská vrtná spoločnosť, ktorej spoločníkmi sú 1. Geotermálna spoločnosť a samospráva Lučenca. Stavať by ju mala začať v lete firma Thermalpark Lučenec, zastúpená investorom, mestom a obcou, ktorá ju bude aj prevádzkovať.
O zásobovanie teplou vodou na energetické účely a výstavbu aquaparku v Lučenci sa postará firma Trans Energy. Všetci zúčastnení predpokladajú, že Novolandia pohne rozvojom cestovného ruchu v regióne. Lučenecký aquapark nebude vyzerať ako Tatralandia ani ako ostatné podobné zariadenia a chce byť osobitý. "Pôjde skôr o relax než atrakcie a prístupnosť pre bežnú klientelu," vysvetľuje Červenák.
Podľa neho sa o projekt zaujímajú významní developeri a silní investori. Vzhľadom na prebiehajúce rokovania ich však nechcel menovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:54