StoryEditor

Tento rok prišlo zatiaľ 13 investorov

06.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Na Slovensko v tomto roku prišlo zatiaľ trinásť nových investorov. Vládna investičná agentúra SARIO však nechcela bližšie konkretizovať, koľko peňazí u nás investujú. "Výšku plánovaných investícií, žiaľ, nie je možné uviesť, keďže je to údaj, ktorý podlieha obchodnému tajomstvu," tvrdí Soňa Junasová.
Investori, ktorí si našli v tomto roku cestu na Slovensko, by mali vytvoriť priamo približne 4 390 nových pracovných miest. "Sekundárne by malo vzniknúť ďalších 4 253 miest," dodala Junasová. Najviac investorov je zo sektora IT služieb, ďalej nasleduje automobilový a elektrotechnický priemysel.
Najväčším investorom je japonský koncern Sony, ktorý v priemyselnom parku v Nitre postaví závod na výrobu LCD televízorov. Plánuje preinvestovať takmer 73 miliónov eur, čo je približne 2,7 miliardy korún, a zamestnať tritisíc pracovníkov, pričom polovicu z nich presunie z výrobného závodu v Trnave.
Ďalším veľkým investorom je španielska firma Soitron, ktorá v Bratislave vytvorí v IT službách priamo 530 nových pracovných miest a nepriamo ďalších 530 miest.
"Významný investor prišiel aj do Levíc. Ide o potravinársku firmu Leaf International, ktorá vytvorí priamo päťsto nových pracovných miest," doplnila Junasová. Holandská spoločnosť do výstavby nového závodu s rozlohou 5,8 hektára preinvestuje približne 1,2 miliardy korún.
Investičná agentúra odmietla konkretizovať, s akými investormi v súčasnosti rokuje. "Neposkytujeme zoznam potenciálnych investorov. Neželajú si, aby informácie o ich investičných zámeroch boli niekde zverejňované. S mnohými z nich podpisujeme dohody o mlčanlivosti," uzavrela Junasová.

Zoznam investícií
Investor Hodnota
GPI-Groupe Liptovský Mikuláš
Kone SSC Bratislava
Lenovo Bratislava
Doka Industrie Banská Bystrica
Global Garden Poprad
Vitri Elektro-Metalurgica Veľký Krtíš
Scanferla Žitavany
Leaf Int. Levice
Soitron Bratislava
Delta Electronics Dubnica nad Váhom
T-Systems Košice
Alcan Levice
Sony Nitra
Zdroj: SARIO, archív SITA

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:25