StoryEditor

Investorov láka Harrah´s

04.10.2006, 00:00

Investičné spoločnosti Apollo Management a Texas Pacific Group podali akvizičnú ponuku na najväčšieho prevádzkovateľa kasín na svete Harrah's Entertainment. Firmy za akciu ponúkajú 81 dolárov, v prepočte 2 380 korún. Akcie Harrah's na správu zareagovali 14-percentným vzostupom na 75,79 dolára.
Kasíno sa však nevyjadrilo k tomu, či ponuku prijme. Podľa denníka Financial Times Deutschland koncern musí v prvom rade preveriť, či by akvizícia bola v jeho záujme a v záujme akcionárov. "Ak by sa transakcia uskutočnila, otvorila by cestu, ktorá by z kasín urobila atrakciu pre súkromné investičné firmy," povedal analytik Smedes Rose z firmy Calyon Securities.
Koncern, ktorý sídli v mekke hazardných hier Las Vegas, prevádzkuje viac než štyridsať kasín pod názvami Harrah's, Caesars Palace a Horseshoe. Harrah's podľa denníka Handelsblatt pred dvomi rokmi kúpil spoločnosť Caesars Entertainment za 5,28 miliardy dolárov a stal sa tak najväčším prevádzkovateľom kasín. Harrah's za prvý polrok vykázal obrat 4,73 miliardy dolárov a zarobil 311 miliónov dolárov.
No nie všetkým oblastiam hazardu sa darí. O obmedzení internetových hazardných hier v USA sa hovorí už dlhší čas. A teraz prišiel rozhodujúci úder. Obidve snemovne Kongresu cez víkend väčšinou hlasov schválili zákon, ktorý vydavateľom kreditných kariet a bankám zakazuje prevod peňazí na účty prevádzkovateľov internetového hazardu, sídliacich zväčša mimo Spojených štátov.
Zákon musí ešte podpísať prezident George W. Bush, no znalci očakávajú, že tak urobí ešte pred voľbami do Kongresu (7. novembra). A najlukratívnejší trh tak zabuchne dvere hazardu cez internet. Sektor pritom každoročne vykazuje obrat dvanásť miliárd dolárov, z čoho polovica pochádza práve z USA.
Nové ustanovenie podľa Handelsblattu útočí na tieňové hospodárstvo. Keďže kontrola internetového hazardu je takmer nemožná, otvára tak príležitosti na pranie špinavých peňazí a ďalšie nelegálne aktivity.
Mnohí prevádzkovatelia stávkových či iných herných portálov sa z USA stiahnu alebo podporia aktivity, ktoré zákon neznemožňuje. Iní zas nemienia čakať so založenými rukami. Napríklad, Sportingbet spochybňuje zákon a mieni preskúmať, že neporušuje Všeobecnú dohodu o obchode a službách Svetovej obchodnej organizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:25