StoryEditor

Biznismeni sú optimisti

24.01.2007, 23:00
Šéfovia popredných svetových firiem sa schádzajú na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v optimistickej nálade.

Šéfovia popredných svetových firiem sa schádzajú na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v optimistickej nálade.
Svetová ekonomika zažíva jedno z najdlhších období rastu od druhej svetovej vojny a dôvera v podnikové tržby dosahuje podľa výsledkov prieskumu firmy PricewaterhouseCoopers, ktorý zverejnila v stredu v Davose, rekordné hodnoty.
Podľa prieskumu cez 90 percent z 1 100 opýtaných generálnych riaditeľov očakáva v budúcich 12 mesiacoch rast tržieb a podobný počet ich odhaduje, že obrat porastie aj v nasledujúcich troch rokoch. Nadpolovičná väčšina vrcholných manažérov, 52 percent, odpovedalo, že sú si "veľmi istí" a 40 percent uviedlo, že sú si "skôr istí" výkonom svojich firiem, čo predstavuje dvojnásobok hodnoty ukazovateľa oproti prieskumu pred piatimi rokmi.
Podľa Medzinárodného menového fondu si tento rok svetová ekonomika zachová solídne tempo rastu v blízkosti piatich percent aj napriek očakávanému spomaleniu ekonomiky USA. Kľúčovým bodom je pre mnohých popredných manažérov dynamický rast ekonomiky v Číne, Indii a ďalších rozvíjajúcich sa krajinách.
Čína včera oznámila, že výkonnosť jej ekonomiky vlani stúpla o 12,6 percenta. Slovensko sa radí tiež medzi rýchlych šprintérov, naša ekonomika podľa čerstvých odhadov vlani poskočila o osem percent. Na porovnanie - v Británii sa HDP minulý rok zvýšil len o 2,7 percenta, čo bolo menej, ako rástla globálna ekonomika.
"Mnohé pochmúrne predpovede sa nenaplnili. Nehovorím, že nemôže nastať kríza, ale svetový ekonomický systém má podľa mňa v sebe zabudovanú stabilitu," povedal v Davose Jacob Frenkel, podpredseda predstavenstva poisťovne American International Group.
Od rozhovorov najvplyvnejších ľudí svetového biznisu sa čakajú návrhy, ako sa vyrovnať s klimatickými zmenami. Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová včera navrhla znižovanie národných limitov emisných kvót nad rámec Kjótskeho protokolu. Ak si jej návrh osvoja priemyselní lídri vrátane Európskej únie, v praxi to bude znamenať vyššie nároky na priemyselné podniky aj na Slovensku.

01 - Modified: 2003-04-24 09:29:41 - Feat.: 0 - Title: Greenspan by mal zostať vo funkcii 02 - Modified: 2003-04-24 09:30:53 - Feat.: 0 - Title: Príloha MS v hokeji -- Prehľad medailistov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 17:10