StoryEditor

Linde dala Slovensku zbohom, ide na juh

13.06.2005, 00:00
Nemecký výrobca Linde na Slovensko nepríde. Závod na výrobu komponentov pre manipulačnú techniku, ktorý chcel postaviť vo Varíne pri Žiline, postaví nakoniec v Maďarsku. Dôvodom je únik informácií o zámere investovať.
Nemecký výrobca Linde na Slovensko nepríde. Závod na výrobu komponentov pre manipulačnú techniku, ktorý chcel postaviť vo Varíne pri Žiline, nakoniec postaví v Maďarsku.
Prvé informácie o investičných zámeroch Linde na Slovensku prenikli na verejnosť vlani koncom novembra. Novinárov o nich informoval žilinský primátor Ján Slota, pričom podľa neho v závode malo nájsť prácu 1 600 ľudí. Linde však začiatkom decembra rokovania prerušila a už ich neobnovila. Dôvodom bol únik informácií.
Potvrdil to starosta Varína Karol Strásky. "Investor stratil dôveru. Správa o jeho príchode mala zostať utajená, kým sa majetkovoprávne nevyrovná pozemok, na ktorom chcel postaviť fabriku," povedal. Linde sa obávala problémov s výkupom pozemkov, s akými sa stretla juhokórejská automobilka Kia Motors.
Ide o 25-hektárový pozemok, ktorý je dnes už z väčšej časti vyrovnaný. Podľa starostu síce ešte zostávajú nejakí majitelia, rokovali však s nimi a dohodli sa na podmienkach predaja. Nemala by sa teda opakovať situácia, ktorá vznikla pri vykupovaní pozemkov pre Kia Motors. "Viac informácií vám teraz nemôžem poskytnúť, aby to nedopadlo ako s Nemcami," dodal starosta obce. Pozemok vo Varíne sa nachádza v blízkosti nového závodu juhokórejskej automobilky a v súčasnosti sa oň zaujíma päť alebo šesť zahraničných firiem. Tie trvajú na tom, aby sa bez ich súhlasu verejnosť neinformovala.
"Zástupcovia firmy Linde ma nežiadali, aby som o ich zámeroch neinformoval novinárov. Ak sa rozhodli pre Maďarsko, je to ich vec. V súčasnosti máme dosť iných zahraničných firiem, ktoré chcú investovať v Žiline a jej okolí. Urobím však opatrenia, aby sa zabránilo predčasnému úniku informácií," dodal Slota.
Záujem investorov o Žilinu potvrdil aj hovorca agentúry SARIO Ondrej Žember. Aj on však upozornil na problém úniku informácií. "Starostovia a primátori aj v iných prípadoch predčasne zverejnili záujem zahraničných firiem a spôsobili nám problémy. Ak investori žiadajú o mlčanlivosť, nie je to samoúčelné. Každá firma má svojich odberateľov, ktorých musí informovať o tom, že do strednej Európy presúva výrobu alebo tu chce postaviť nový závod. Musia to prerokovať aj s odborármi. K nám prichádzajú hlavne nadnárodné firmy, ktoré majú akcie kótované na medzinárodných burzách. V prípade predčasného zverejnenia ich investícií sa začína obchodovať a špekulovať s akciami, čo im môže priniesť finančné straty," zdôraznil Žember.

Pätina manipulačnej techniky je od Linde
Koncern Linde je vedúcim svetovým hráčom v segmente technických plynov a manipulačnej techniky. Má vyše 14-tisíc zamestnancov, s ktorými minulý rok vytvoril obrat 9,4 miliardy eur. Vysokozdvižné vozíky a skladovaciu techniku Linde na Slovensku predáva trenčianska firma Linde Material Handling SR. "Sme súčasťou divízie, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom manipulačnej techniky. Máme kontakty priamo na výrobcov v Nemecku, vo Francúzsku a vo Veľkej Británii. Okrem toho zákazníkom poskytujeme odborné poradenstvo a servis i softvérové programy na optimálne využitie vozíkov," povedal riaditeľ závodu Pavol Opatovský. Trenčianska firma za prvý štvrťrok dosiahla tržby 52 miliónov korún z plánovaných ročných 250 miliónov. V predaji manipulačnej techniky má na tuzemskom trhu 20-percentný podiel.

Vývoj tržieb a zamestnanosti firmy Linde Material Handling SR
 

2003

2004

2005 *

Tržby (mil. Sk) 162 207 250
Zamestnanci 24 35 39
* Plán
Zdroj: Linde Material Handling SR, s. r. o.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 13:16