StoryEditor

V Žiline začali Američania vyrábať sedačky pre Kiu

11.07.2006, 00:00

Spoločnosť Johnson Controls začala vo svojom žilinskom závode vyrábať sedačky do osobných áut Kia. Podľa riaditeľa východoeurópskych závodov spoločnosti Jiřího Tomeka postupne budú zvyšovať produkciu na plánované parametre, aby stihli sériovú výrobu áut v žilinskej Kii, ktorú chcú Kórejčania spustiť začiatkom decembra.
Okrem sedačiek bude firma v závode vyrábať aj interiérové časti áut, pričom dnes tam má zhruba 50 zamestnancov. "Do konca roka ich bude vyše sto a dovedna tam zamestnáme asi 450 ľudí. Budú to prevažne Žilinčania a ľudia z okolia, ale na niektoré špecifické profesie budeme prijímať ľudí aj z ďalších regiónov," dodal Tomek.
Strední a vrcholní manažéri musia mať prax a ovládať angličtinu, ktorá je firemnou rečou v Johnson Controls. Ľudí na robotníckych profesiách firma školí v závodoch na Slovensku a v Nemecku. "Zamestnanci majú platy na úrovni regionálnej mzdy, manažéri majú individuálne platy a hodnotíme ich každý rok," zdôraznil Tomek.
Do závodu v Žiline spoločnosť investovala 10 miliónov eur, čo je primerané požiadavkám projektu. Väčšina dodávateľov Johnson Controls sú firmy v krajinách Európskej únie a na severnom Považí. Časť dodávateľov bude aj z Kórey.
Johnson Controls má na Slovensku niekoľko závodov. V Košťanoch pri Martine vyrába poťahy na sedačky pre európske automobilky, v Námestove firma kúpila časť závodu Punch na výrobu plastových interiérov do áut. Závod v Lozorne vyrába pre bratislavský Volkswagen a v Lučenci je to produkcia penových dielcov do sedačiek. V Trenčíne má Johnson Controls výskumný a vývojový závod, ktorý je napojený na centrálny vývoj pre Európu v Nemecku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:14