StoryEditor

Mandelsonova charita

10.04.2007, 00:00

BRATISLAVA -- Banány a tropické ovocie by mohli zlacnieť. Eurokomisár pre obchod Peter Mandelson navrhol, aby Európska únia zrušila všetky zostávajúce clá na dovoz tovarov z Afriky, Tichomoria a Karibiku. Ak návrh vstúpi do platnosti, do únie sa budú produkty z približne 70 krajín dovážať od začiatku budúceho roka bez poplatkov na hraniciach.
Pôjde o všetok tovar z týchto krajín, vrátane poľnohospodárskych produktov. Na Slovensko sa z týchto oblastí dovážajú najmä banány a citrusy. Prechodné obdobie únia navrhuje pre dve komodity -- pre ryžu a cukor. Podľa Mandelsona by clám naďalej podliehal tovar z Južnej Afriky.

História sa opakuje
Pri dovoze z afrických, tichomorských a karibských štátov sú pre Slovensko najvýznamnejšou komoditou banány, ktoré boli už viackrát stredobodom pozornosti Svetovej obchodnej organizácie. Od začiatku roka 2006 je dovoz banánov do Európy zaťažený clom 176 eur na tonu, čiže asi 5,90 Sk/kg.
Clo bolo stanovené po nezrovnalostiach medzi podmienkami importu z krajín Južnej Ameriky a bývalých európskych kolónií. A dnes akoby sa scenár opakoval. Argumentom pre zvýhodnený dovoz z krajín Afriky, Karibiku a Tichomoria v minulosti bolo, že pestovatelia z Južnej Ameriky ovládali až 60 percent všetkého dovozu do únie.

Zlacnenie o 6 až 10 korún
V súčasnosti pripravovaná zmena by podľa veľkoobchodov znamenala po odbúraní ciel o šesť až desať korún nižšie maloobchodné ceny banánov. "Dnes je clo na nákup osemkilového kartónu 3,35 eura. Veľa dovozov k nám je realizovaných z Čile a Ekvádoru, ktorých sa táto zmena nedotkne," tvrdí manažér jedného z veľkoobchodov, ktorý si neželal byť menovaný.
Obchodovanie s banánmi sprevádza celosvetová loby ich piatich hlavných producentov. Slovenská pobočka spoločnosti Chicquita, ktorá patrí k najväčším producentom banánov na svete, sa k pripravovaným opatreniam nechcela vyjadriť. Banány z francúzskeho karibského územia Martinique sa bez ciel dovážajú už dnes, keďže je toto územie považované za súčasť Európskej únie.

Pomoc pre chudobných
"Obchod a rozvoj znamená pre chudobné krajiny omnoho viac, než prístup na európsky trh. Ak však štátom v Afrike, Karibiku a Tichomorí odstránime všetky zostávajúce clá a poplatky, vytvoríme týmto ekonomikám tie najlepšie možnosti," tvrdí Mandelson.
"Intenzívnejšie zapojenie týchto 70 štátov do obchodu s Európou pomôže chudobným krajinám ihneď, ale aj dlhodobo. Z pohľadu únie sa krátkodobo môžu objaviť problémy s prispôsobením sa novej konkurencii, ale strednodobo a dlhodobo je to aj pre ňu výhodné. Súčasne treba poznamenať, že takáto pomoc je pomocou zdravou, takou, ktorá umožní rozvoj ekonomiky chudobných krajín, teda aj sociálnou," myslí si riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Eugen Jurzyca.
VLADISLAV DOKTOR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:44