StoryEditor

V Maďarsku likvidujú vidiecke železničné trate

14.12.2006, 23:00
Prísnemu šetreniu, ktoré v súčasnosti prebieha v Maďarsku v takmer všetkých oblastiach, sa nevyhne ani verejná doprava. Na cestujúcich čaká nielen tradičné zdražovanie, ale aj rušenie a obmedzovanie rôznych úľav či likvidácia tratí.

Prísnemu šetreniu, ktoré v súčasnosti prebieha v Maďarsku v takmer všetkých oblastiach, sa nevyhne ani verejná doprava. Po tom, čo vláda schválila plán racionalizačných opatrení a zmien v ďalšom fungovaní železničnej a autobusovej prepravy, čaká na cestujúcich nielen tradičné zdražovanie, ale aj rušenie a obmedzovanie rôznych úľav či dokonca likvidácia najmenej využívaných tratí na železnici.

Rušenie nie je konečné
"V januári sa zvýši cena za cestovanie na železnici o šestnásť percent, autobusová doprava bude stáť o šesť percent viac," informoval minister hospodárstva a dopravy János Kóka. A to ešte nebude všetko, lebo v máji dôjde k novému nárastu cien lístkov. Cestovanie vlakmi bude drahšie o ďalších sedemnásť percent a autobusmi o štyri percentá. Rozdiel v raste cien súvisí so snahou o postupné vyrovnanie taríf pri oboch druhoch osobnej dopravy. Autobusová preprava je zatiaľ stále nákladnejšia ako vlakmi.
"Na krátkych úsekoch, najmä v prímestskej doprave, budeme uprednostňovať cestovanie železnicou. Podobne na dlhších tratiach nad päťdesiat a sto kilometrov je účelnejšie podporovať železnicu. V iných prípadoch budú mať prednosť autobusy," vysvetlil Kóka zmysel plánovaných zmien vo verejnej doprave.
Na budúci rok sa podľa rozhodnutia vlády zruší vlaková preprava na štrnástich spojovacích a najmenej využívaných kratších tratiach na vidieku v celkovej dĺžke 474 kilometrov. Na ďalších piatich trasách železničnú dopravu nahradí autobusová. Toto obmedzovanie pritom ešte nie je definitívne. Pôvodne sa uvažovalo o zrušení prevádzky na takmer tridsiatich železničných tratiach. V závislosti od ich využitia cestujúcimi v budúcnosti sa ukáže, či ich takisto nezrušia.

Prehodnotené zľavy
Výrazné zmeny sa týkajú rozsiahleho systému rôznych zliav pre cestujúcich verejnou dopravou. V platnosti síce zostáva štrnásť kategórií cenových výhod, v deviatich sa však úplne zrušia a v zostávajúcich ôsmich budú citeľne obmedzené. Bezplatne môžu naďalej cestovať dôchodcovia vo veku nad 65 rokov, čo platí nielen pre občanov Maďarska, ale aj občanov všetkých krajín Európskej únie i zahraničných Maďarov s krajanským preukazom. Zadarmo zostáva tiež preprava pre detí do šiestich rokov.
Zľavy pre študentov sa však znižujú z dvoch tretín na polovicu, ale ak si zakúpia mesačný lístok, získajú právo až na zľavu vo výške 90 percent. Oproti minulosti sa to však bude vzťahovať už len na cestu medzi miestami bydliska a štúdia. Bezplatne už nebudú môcť cestovať maďarskí europoslanci, športovci a rozhodcovia, ale ani učitelia a pracovníci spomedzi Maďarov žijúcich v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:27