StoryEditor

Rakúšania v Spravbyte Prešov

20.12.2004, 23:00

Firma C.E.U., ktorá je menšinovým vlastníkom prešovského správcu bytov Spravbyt, predala svoj podiel istej rakúskej spoločnosti. Primátor mesta Milan Benč zatiaľ odmietol konkretizovať, o akú firmu ide. Ako povedal, má sa prezentovať na mestskej rade 17. januára 2005.
Väčšinový vlastník s podielom 55 percent akcií -- mesto Prešov nebol o spomínanej transakcii vopred informovaný. Zmluva, ktorú vlastníci uzavreli v roku 1995, totiž ani jednému z akcionárov neukladá povinnosť vyžiadať si súhlas druhého z partnerov pri odpredaji svojho podielu.
"Menšinový vlastník sa rozhodol, že svoj podiel predá konkrétnej spoločnosti. Naším cieľom bolo urobiť transparentné výberové konanie, keďže záujem prejavili štyri zahraničné spoločnosti. Nepodarilo sa nám s ním dohodnúť na transparentnejšej ponuke," povedal Benč.
Mesto je tak v postavení, keď nemôže transakciu napadnúť. "Celú transakciu by sme mohli napadnúť len v tom prípade, ak by ňou bolo mesto poškodené. Skúmame preto ekonomiku podniku. V budúcnosti sa môže stať, že nastupujúca firma nám môže klásť nejaké neprijateľné podmienky. Predbežne nevieme zhodnotiť, či taký stav nastal," skonštatoval primátor.
Zámer vstupujúcej spoločnosti je v súčasnosti predmetom analýz. Zatiaľ je známe, že chce využívať ekologické obnoviteľné zdroje energií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 07:08